Liczba wyników: 17883
Dieta bogata w produkty roślinne zmniejsza ryzyko zaburzeń poznawczych i demencji u osób starszych.
Umiarkowane picie alkoholu wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych i przedwczesnej śmierci z jakiejkolwiek przyczyny w porównaniu z abstynencją, mówią eksperci z Monash University.
Starsi mężczyźni z niskim libido i niedostatecznym poziomem testosteronu wykazywali wyższe zainteresowanie seksem i częściej podejmowali aktywność seksualną po poddaniu się leczeniu tym hormonem.
Aktywny styl życia oraz jedzenie warzyw i niepalenie papierosów - wszystko to może zmniejszyć ryzyko przewlekłej choroby nerek.
Czy William Szekspir miał rację, kiedy powiedział: „Lepiej kochać i stracić miłość niż nigdy nie kochać w ogóle"? Uczeni z Michigan State University postanowili ilościowo określić poczucie szczęścia osób będących w związku małżeńskim, byłych małżonków i osób samotnych pod koniec ich życia. Chcieli sprawdzić, na ile miłość i małżeństwo wpłynęły na ogólne samopoczucie.
Kobiety, które doświadczają seksualne zmniejsza się w okresie menopauzy, częściej zgłaszają zaburzenia snu, objawy depresji i nocne poty.
Odpowiednia kontrola glikemii ma ważne znaczenie dla zmniejszenia ryzyka raka w przypadku otyłości i cukrzycy typu 2. Znaczna i trwała utrata masy ciała jako taka zapewnia ochronę przed rakiem, ale już przy dobrej kontroli poziomu glukozy liczba zachorowań na nowotwór także znacząco spada, mówią uczeni z Uniwersytetu w Göteborgu.
Już po niewielkiej dawce nieorganicznego azotanu przez trzy dni zdrowi ludzie wykorzystują mniej tlenu podczas jazdy na rowerze stacjonarnym. To oznacza, że poprawiła się wydajność i zwiększyła efektywność mitochondriów, które zasilają nasze komórki.
W ciągu ostatnich latach sens życia stał się istotną kwestią w badaniach medycznych, szczególnie w związku z tym, że liczne społeczeństwa się starzeją. Okazuje się bowiem, że poszukiwanie sensu życia i jego znalezienie są ważne dla zdrowia i dobrostanu ludzi, mówią eksperci z University of California w San Diego.
Oto kolejna zachęta do stosowania zdrowej diety: odpowiednie odżywianie ma związek ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju COVID-19 i jego poważnych powikłań, czytamy w magazynie „Gut".