Liczba wyników: 2709
Każdy, kto codziennie je ponad 40 gramów wędlin lub innego rodzaju przetworzonego mięsa, prosi się o kłopoty: ryzyko przedwczesnej śmierci wzrasta o 18 procent na każde 50 gramów przetworzonego mięsa dziennie.
Warto regularnie się badać, przypominają onkolodzy. Tylko dostatecznie wczesne wykrycie nowotworu pozwala na zwiększenie skuteczności leczenia choroby.
Serwowanie sobie tak zwanego „śmieciowego jedzenia" oznacza wyższe zagrożenie nowotworami, ostrzegają francuscy i brazylijscy uczeni.
Włoscy urolodzy zalecają mężczyznom codzienne raczenie się kieliszkiem czerwonego wina oraz częste uprawianie seksu - dzięki temu panowie mają większe szanse na uchronienie się przed rakiem prostaty.
Rak trzustki jest trudny do wykrycia. Zazwyczaj diagnoza jest możliwa dopiero przy guzach znacznej wielkości. Tymczasem szybkie rozpoznanie choroby daje szanse na skuteczne leczenie. Teraz okazuje się, że może w tym pomóc proste badanie krwi.
Słodycze mogą być pomocne w diagnozowaniu nowotworu.
Mechanizm rozwoju nowotworów może być związany z metylacją DNA
Tegoroczna Nagroda Nobla z fizjologii i medycyny została przyznana naukowcom, którzy przedstawili pierwsze dowody na zależność długości telomerów od wieku komórki, a także wykazali, że gen telomerazy jest aktywowany w komórkach nowotworowych.
Nic tak nie przykuwa uwagi całego świata do poważnego problemu zdrowotnego jak nazwisko wielkiej sławy. W konsekwencji mamy obecnie do czynienia z "efektem Jolie", bo tak można opisać wpływ, jaki aktorka Angelina Jolie wywarła na kobiety poddające się teraz badaniom w kierunku raka piersi, których liczba rzekomo się podwoiła.
W ostatnich dekadach wzrosła częstotliwość raka jelita grubego u osób poniżej 50-go roku życia. Jedną z możliwych przyczyn jest rosnący wskaźnik otyłości i stosowania diety wysokotłuszczowej. Teraz odkryto, jak bogate w tłuszcz jedzenie może zmieniać bakterie jelitowe i substancje trawienne zwane kwasami żółciowymi, nasilając prawdopodobieństwo rozwoju raka jelita grubego.