Liczba wyników: 1032
Otyłość, niedawno wpisana na oficjalną listę chorób American Medical Association, dotyka wiele osób w krajach wysoko rozwiniętych i stanowi jedną z najczęściej spotykanych chorób cywilizacyjnych. Niestety, w dalszym ciągu nie jest postrzegana w ten sposób przez samych chorych, ich otoczenie a nawet przez lekarzy.
Przyczyny Czynniki ryzyka Objawy i diagnoza Leczenie Profilaktyka
Niewydolność serca jest powszechną chorobą, która w wielu przypadkach może kończyć się śmiercią.
To, co jesz i leki, które zażywasz, mogą zmienić ilość i rodzaj bakterii w jelitach. Ma to o tyle ważne znaczenie, że wpływa zarówno na sposób trawienia, jak i wiele procesów w organizmie.
Ćwicz mięśnie, a zyskasz większą ochronę serca, mówią eksperci.
Od soboty 30 kwietnia 2016 r. nastąpi ujednolicenie i obniżenie kosztów połączeń pomiędzy krajami Unii Europejskiej, dzięki temu za połączenia roamingowe możemy płacić mniej. Za niewiele ponad rok opłaty roamingowe znikną, a za rozmowy w obrębie Unii będziemy płacić tyle samo, co za połączenia w kraju.
Otyłość to obecnie już nie tylko kwestia estetyki. Nazywana „epidemią XXI wieku” coraz częściej wskazywana jest jako przyczyna wielu poważnych chorób. Jak potwierdzają badania przeprowadzone przez dr Niki Ubags z Centrum Medycznego Uniwersytetu w Maastricht otyłość może wywoływać zmiany w komórkach oraz w gospodarce hormonalnej organizmu, zwiększając prawdopodobieństwo występowania poważnych infekcji dróg oddechowych.
Osoby samotne są znacznie bardziej narażone na udar i choroby serca.
Chyba nikt nie lubi, gdy przemożny chłód sprawia, że trzęsiemy się z zimna. Takie dreszcze mogą mieć jednak pewien pozytywny efekt, pozwalają spalić kalorie podobnie jak aktywność fizyczna.
Osoby z wyższym poziomem aktywności nerwowej mogą łatwiej tracić na wadze, uwązają badacze z Baker IDI Heart & Diabetes Institute w Melbourne.
Oto nowa szansa na skuteczne odchudzanie - piperyna pozwala stracić na wadze.
W obliczu coraz większego problemu otyłości i nadwagi we wszystkich krajach członkowskich, Unia Europejska pod przewodnictwem Holandii, stworzyła dokument „Roadmap for Action on Food Product Improvement”. Wytyczne zostały zaprezentowane podczas konferencji w Amsterdamie w której wzięły udział 23 kraje członkowskie oraz liczne przedsiębiorstwa sektora spożywczego i organizacje pozarządowe.