Liczba wyników: 6731
Niektóre produkty pomagają chronić oczy przed rozmaitymi chorobami. I nie chodzi tylko o marchew oraz zawarty w niej beta-karoten, lista artykułów polecanych w profilaktyce zdrowia oczu przez uczonych z Harvard Medical School w Bostonie jest znacznie dłuższa.
Od długiego czasu jasne jest, że dieta ma znaczący wpływ na nasze samopoczucie i ryzyko rozwoju różnych chorób. Lista dolegliwości, które wynikają z niewłaściwego sposobu odżywiania się jest dość długa i obejmuje poważane problemy zdrowotne, takie jak nowotwory.
Lista problemów zdrowotnych, jakim sprzyja stres, jest długa. Objemuje m. in. choroby serca, depresję, bóle głowy, kłopoty żołądkowe, bezsenność, etc. Do tego spisu należy dodać cukrzycę - zagrożenie szczególnie dotyczy kobiet.
Witamina C, czyli kwas askorbinowy, jest prawdopodobnie najbardziej znaną witaminą wzmacniającą odporność. Teraz, gdy zaczyna się sezon grypy, warto pamiętać, że pomaga ochronić się przed infekcjami. Poniżej lista produktów o najwyższej zawartości kwasu askorbinowego.
Wiele kobiet przed miesiączką i w czasie jej trwania odczuwa nieprzyjemne objawy, takie jak obrzęki, spadki nastroju czy zmęczenie. I niestety, nie przechodzą one z czasem - niektórym kobietą towarzyszą przez lata, az do menopauzy. Oto lista pierwiastków i witamin, które pomogą je złagodzić.
Choroba ta dotyka ludzi w różnym wieku, jednak w przypadku osób starszych bywa często lekceważona, traktowana jako jeden z objawów starzenia. Takie myślenie jest jednak błędne, gdyż wbrew powszechnej opinii depresję seniorów można i trzeba leczyć. W najbardziej potocznym znaczeniu depresja to stan ogólnego przygnębienia, zmęczenia. Depresja rozumiana jako choroba jest jednak dolegliwością bardzo złożoną. Nie sposób jednoznacznie opisać mechanizm jej rozwoju oraz przebieg.
Obok dzielenia się opłatkiem i składania bliskim życzeń, spożywanie potraw wigilijnych to najważniejszy bożonarodzeniowy zwyczaj. W każdym regionie lista dań jest mniej więcej stała. Tradycja w niewielkim stopniu mówi jednak o tym, czym je popijać. Z powodzeniem można sięgnąć po herbatę i kawę.
Lista chorób, których ryzyko może osłabiać czerwone wino, jest dość dłługa, znajdują się na niej m. in. choroby sercowo-naczyniowe, cukrzyca, czy choroby neurodegradacyjne. Teraz można również dopisać problemy z dziąsłami.
Lista zalet strusiego mięsa jest proporcjonalna do wielkości strusia. Strusina to doskonała alternatywa dla wołowiny i drobiu. Jest niskokaloryczna i bogata w składniki odżywcze, ma wyczuwalny słodki smak. Można ją jeść zarówno w formie tatara, jak i po obróbce termicznej.
Zwyrodnienie stawów (artroza) to choroba, na którą cierpi wielu ludzi w średnim i starszym wieku. Szacuje się, że połowa ludzi w wieku powyżej 50 –ciu lat ma artretycznie zdeformowane stawy. Częściej występuje u kobiet niż mężczyzn. Proces rozwoju choroby może trwać latami, a czynników powodujących schorzenie jest wiele. Choroba zwyrodnieniowa dotyka najczęściej stawów kręgosłupa, stawu biodrowego i kolanowego.