Liczba wyników: 3525
Mimo, że minęło już ponad ćwierć wieku od ustanowienia tego wydarzenia, cel, jaki przyświecał jego pomysłodawcom pozostaje niezmienny – przyczynienie się do ochrony obecnych i przyszłych pokoleń nie tylko przed niszczącymi zdrowie skutkami palenia czynnego lub biernego, ale również przed jego konsekwencjami natury społecznej, środowiskowej i ekonomicznej. WHO w tym roku wzywa kraje do podwyższenia akcyzy na wyroby tytoniowe.
Złamanie kości to poważny problem zdrowotny - szczególnie w miarę starzenia się. Złamania szyjki kości udowej mogą być bardzo szkodliwe i skutkować niepełnosprawnością, utratą niezależności i wyższym ryzykiem śmierci. Na Uniwersytecie Edith Cowan ustalono jednak, w jaki sposób można osłabić ryzyko złamań w późniejszym życiu.
Warzywa i owoce są źródłem wielu witamin i minerałów, które przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a w konsekwencji – do lepszego samopoczucia. W jaki sposób? Nasza dieta bezpośrednio wpływa na pracę jelit, a zgromadzonym w nich bakteriom służą tzw. prebiotyki, zawarte głównie w świeżych warzywach i owocach. Warto zatem jeść je codziennie w odpowiedniej ilości.
Co zrobić, by dać osobom starszym poczucie wpływu na otoczenie? W jaki sposób wzmocnić ich dialog z lokalnymi władzami? Jak zachęcić samorządy do działań na rzecz dialogu międzypokoleniowego? Takie są tematy dyskusji „Ogólnopolskie Spotkanie Rad Seniorów. Zoom na Rady Seniorów. Diagnoza i wyzwania”, która odbędzie się 16 lutego br. w Sejmie RP.
Wielkość opakowania z przekąską wpływa nie tylko na to, jak szybko, ale także na to, ile się jej zjada. Ponieważ prawie jedna czwarta dziennego spożycia kalorii w Stanach Zjednoczonych pochodzi z przekąsek (w Europie też niemało), dobrze jest rozumieć, w jaki sposób zachowania dotyczące jedzenia wpływają na spożycie kalorii i sodu.
Lato zbliża się wielkimi krokami, a my coraz częściej wystawiamy się na promieniowanie słoneczne – które dla naszych oczu może być bardzo niebezpieczne. Rozwiązaniem dla osób z wadami wzroku są okulary fotochromowe lub okulary przeciwsłoneczne korygujące wady wzroku. Czym się różnią i w jaki sposób dokonać właściwego wyboru?
Nasze mózgi zalewane są informacjami dotyczącymi tego, co powinniśmy, a czego nie powinniśmy jeść i czego potrzebujemy dla naszego zdrowia. Bardzo ważnym źródłem takich informacji są etykiety produktów spożywczych. Ale jak interpretować te informacje i w jaki sposób wpływają one na nasze decyzje dotyczące kupowania i spożywania produktów?
Tegoroczna nagroda Nobla w dziedzinie medycyny i fizjologii przypadła trzem naukowcom, którzy odkryli, w jaki sposób komórki wyczuwają poziom dostępności tlenu i dostosowują się do niego. Może to pomóc w opracowaniu nowych metod leczenia różnych chorób, w tym anemii i raka.
Naukowcy z Wlk. Brytanii rzucili nowe światło na sposób, w jaki białka w organizmie potrafią zwalczać ludzki wirus niedoboru odporności (HIV-1). Badacze z Uniwersytetu w Manchesterze i Państwowego Instytutu Badań Medycznych przy Radzie Badań Medycznych w Wlk. Brytanii oferują nowatorski plan nowych terapii zwalczających zakażenie HIV.
Kawy z dodatkiem mleka cieszą się w Polsce szczególną popularnością – zwłaszcza wśród pań. Mało kto jest jednak w stanie powiedzieć, czym dokładnie różnią się od siebie cappuccino, cafe latte i flat white. Jak się je przygotowuje? Jakiego mleka użyć? Kiedy i w jaki sposób należy je spieniać?
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami