Liczba wyników: 1015
Niezależnie od tego, jaki tryb życia prowadzimy coraz częściej słyszymy o suplementach diety. Dzięki nim możemy poprawić swoje samopoczucie, zadbać o stawy, czy uregulować procesy trawienia. Na rynku dostępne są w różnej postaci: kapsułkach, pastylkach, w proszku czy w formie płynnej. Jak z setek produktów wybrać te, które nam pomogą, a nie zaszkodzą i na co zwracać uwagę przy ich zakupie?
Urazowe uszkodzenie mózgu (Traumatic brain injury, TBI), np. wstrząs mózgu, może zwiększyć ryzyko demencji.
Co roku 11. kwietnia obchodzony jest Światowy Dzień Osób z Chorobą Parkinsona. Data została wybrana nieprzypadkowo, na ten dzień bowiem przypada rocznica urodzin Jamesa Parkinsona, lekarza, który jako pierwszy opisał chorobę neurodegradacyjną nazwaną od jego nazwiska.
Trzeba się wysypiać, by uniknąć choroby Alzheimera. Niedobory snu mają związek z rozwojem demencji.
Nasz mózg, podobnie jak całe ciało, ulega niszczącemu upływowi czasu. Okazuje się jednak, że nawet w starszym wieku może tworzyć nowe komórki nerwowe.
Marnowanie jedzenia to problem współczesnej cywilizacji. Często nie mamy pomysłu, co zrobić z resztkami po posiłku. Podobnie jest z fusami lub torebkami po herbacie. Wbrew pozorom nieprzydatne resztki mogą mieć swoje kolejne zastosowanie. Można na przykład ponownie zaparzyć liście zielonej herbaty, które nie tracą swoich właściwości po pierwszym zaparzeniu. Co ciekawe Chińczycy używają pierwszego naparu tylko do przepłukania dzbanka, dopiero drugi i trzeci wykorzystują do picia.
Gorzki posmak to normalna reakcja po zjedzeniu np. sałatki z cykorią lub wypiciu czarnej kawy. Jednak, gdy gorycz towarzyszy nam niezależnie od jedzenia, może mieć bardziej tajemnicze źródło – problemy stomatologiczne, wahania hormonalne, skutki uboczne spożycia leków, a nawet może sygnalizować o poważnej chorobie.
Marihuana może być pomocna w walce z nałogami, pomaga trzymać się z daleka od alkoholu i kokainy, mówią badacze z Scripps Research Institute w La Jolla.
Każda godzina spędzona na ćwiczeniach popłaca - dzięki nim nie tylko czujesz się lepiej, ale i masz większe szanse na zachowanie dużej sprawności, zarówno fizycznej, jak i psychicznej.
Szara i zmęczona cera, zbędne kilogramy oraz popękane naczynka, to najczęstsze pamiątki, które pozostają nam po zimie. Winowajców jest kilka – niska temperatura, ogrzewanie, brak aktywności fizycznej, monotonna dieta. Co zrobić, aby przygotować ciało do nadchodzącego sezonu? Poznaj 5 sprawdzonych sposobów, żeby wyglądać kwitnąco na wiosnę!