Liczba wyników: 1465
W starszym wieku następuje utrata tkanki mięśniowej, co oznacza i osłabienie, i wieksze ryzyko upadków. Taką sytuację dodatkowo pogarsza nadmiar alkoholu. A dotyczy to zwłaszcza kobiet.
Cukier jest obecnie dodawany do wielu różnych produktów, m. in. do napojów, jogurtów, ketchupu, etc. Przez to zaś trudniej jest ocenić, ile go sobie realnie codziennie dostarczamy. Tymczasem nadmiar tego składnika zagraża sercu.
Chcesz zerwać z zasiedziałym stylem życia, wymodelować sylwetkę i zadbać o zdrowie? Wypróbuj nordic walking, najmodniejszą obecnie formę aktywności fizycznej na świeżym powietrzu. Marsz z kijkami jest przyjemny i łatwy do opanowania, a w połączeniu z dobrze zbilansowaną dietą umożliwia szybkie pozbycie się nadprogramowych kilogramów. To sport szczególnie polecany osobom, które przez większość życia nie ćwiczyły, ale czują, że najwyższa pora wstać z kanapy.
Schorzenia jamy ustnej zagrażają nie tylko zębom. Zdaniem naukowców, ukryte w dziąsłach i zębach infekcje zwiększa ryzyko rozwoju chorób układu krążenia prawie 3-krotnie.
Otyłość jest coraz powszechniejsza na całym świecie i jakkolwiek można mieć sporą nadwagę, ale czuć się dobrze i nie chorować, otyłość zawsze oznacza wysokie ryzyko różnych dolegliwości.
Choroby serca to pierwsza przyczyna śmierci na całym świecie. Największy odsetek chorych mieszka w krajach Afryki Subsaharyjskiej, Azji Centralnej oraz Europy Wschodniej i Środkowej.
Nordic walking zdobywa coraz większą popularność w naszym kraju. Szacuje się, że już ponad 3 miliony Polaków uprawia tę dyscyplinę sportu. Jak rozpocząć przygodę z kijkami oraz co zrobić, aby nasz trening był jak najbardziej efektywny?
Tłuszcze nasycone i nienasycone. Utwardzanie, rafinacja i estryfikacja… Pojęcia związane z wiedzą o tłuszczach mogą przyprawić o zawrót głowy – co oznaczają i dlaczego warto je rozumieć? Mówi o nich prof. Krzysztof Krygier z Katedry Technologii Żywności SGGW.
Moda lubi powracać – również ta kulinarna. Amarantus, komosa ryżowa, kamut to tylko nieliczne przykłady na to, że lubimy wracać do przeszłości. Dziś starożytne odmiany zbóż przeżywają swój renesans i ponownie pojawiają się na naszych talerzach. Co odróżnia je od popularnych gatunków ? Czy warto dodawać je do codziennych posiłków?
Jeśli masz dużo tkanki tłuszczowej wokół talii, grozi ci przedwczesna śmierć.