Liczba wyników: 1337
Choroby układu sercowo-naczyniowego są w Polsce głównym problemem medycznym i powodują blisko 50 procent przedwczesnych zgonów. Choć większość z nas wie, jakie są przyczyny tych schorzeń, nie zawsze potrafimy wyeliminować ryzyko.
Choć pełnia sezonu na brzoskwinie przed nami, w warzywniakach i marketach już można dostać te przepyszne owoce. Są powszechnie lubiane i mają wiele zastosowań kulinarnych , bo świetnie nadają się na składniki dżemów, samodzielnie podawana przekąska (np. w syropie) czy dodatek do innych potraw - i to zarówno deserów, jak i mięs. Brzoskwinie mają wiele składników odżywczych i są bardzo zdrowe, poza tym mogą być używane jako „kosmetyki". Zobacz, dlaczego warto sięgnąć po te owoce.
W czasie odchudzania bardzo często rezygnujemy ze spożywania tłuszczu całkowicie. Tymczasem okazuje się, że to jeden z poważniejszych błędów osób, które zamierzają pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Tłuszcz jest niezbędny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania, stanowiąc źródło energii i umożliwiając przyswajanie witamin E, D, K czy A.
Aż u ośmiu procent chorych na nowotwory rozwinie się niezależnie jakiś drugi rodzaj raka.
Trwające trzydzieści lat badania potwierdziły, że tłuszcze nasycone tłuszcze są szkodliwe dla zdrowia.
Z wakacji prosto na fotel dentystyczny? To możliwe, jeśli nie będziesz przestrzegać pewnych zasad. Oto, co warto wiedzieć przed urlopem, aby cieszyć się pięknym i zdrowym uśmiechem.
Zabiegi medycyny estetycznej stają się powoli częścią naszej codzienności. Nieważne czy już z nich korzystasz czy dopiero zamierzasz odwiedzić gabinet – w obu przypadkach powinnaś wiedzieć, jak ważna jest odpowiednia pielęgnacja po zabiegu.
Białe, zielone, fioletowe – szparagi! Kto z nas nigdy ich nie próbował? Ich zgrabne, długie pędy coraz częściej goszczą na polskich stołach w postaci zup, przystawek, dodatku do sałatki czy dania głównego. Choć sezon na te warzywa trwa zaledwie od maja do czerwca, a ich dostępność jest ograniczona, cieszą się dużą popularnością - zwłaszcza wśród wielbicieli zdrowej i niskokalorycznej żywności.
Paleo-dieta, inaczej „dieta naszych przodków", od niedawna cieszy się rosnącą popularnością. Eksperci uważają, że pomaga nam lepiej funkcjonować i stracić na wadze. Teraz polecana jest także kobietom w okresie pomenopauzalnym, które walczą z nadwagą.
AKU to bardzo rzadka wrodzona wada metabolizmu uwarunkowana genetycznie występująca u więcej niż 1 osoby na 500 000 (wg bazy Orphanet 0,3/100 000). Alkaptonuria występuje endemicznie na Słowacji (1:19 tys. urodzeń), w Czechach i na Dominikanie. W Polsce zdiagnozowano do tej pory około 40 przypadków AKU, jednak są mocne podstawy by przypuszczać, iż istnieją przypadki pozostające bez właściwego rozpoznania.