Liczba wyników: 539
Nowe badania sugerują, że spożywanie pokarmów, które zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, takie jak ryby, kurczak i orzechy, może być związane z niższym poziomem we krwi białka związanego z chorobą Alzheimera i problemami z pamięcią.
Witamina D może być metabolizowana inaczej u osób z podwyższonym wskaźnikiem masy ciała (BMI). Sprawdzono, czy przyjmowanie witaminy D lub suplementów z omega-3 pochodzenia morskiego może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, choroby serca lub udaru.
Oleje lniany i wiesiołkowy charakteryzują się wysoką zawartością dobroczynnych kwasów tłuszczowych – Omega 3 i 6 – które m.in. wpływają na prawidłowe funkcjonowanie i poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci. Stosowane codziennie w formie kosmetyków i kapsułek lub przyjmowane wraz z pożywieniem wykazują wpływ na poprawę nawilżenia skóry, a także mogą zwiększać jej elastyczność oraz wzmacniać włosy i paznokcie.
Otyłość to coraz większa plaga nie tylko w USA, ale na całym świecie. Jedną z prawdopodobnych przyczyn takiego stanu rzeczy jest duża popularność tzw. diety zachodniej, na którą składają się ogromne ilości tłuszczów nasyconych, kwasów tłuszczowych wielonienasyconych omega 6 oraz cukier.
Jedzenie ryb przez osoby w dojrzałym wieku wydłuża życie co najmniej o 2,2 roku, a na długowieczność można liczyć przy spożywaniu ryb bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3 co najmniej dwa razy w tygodniu, wynika z badań uczonych z Harvard School of Public Health oraz Washington University.
Łuszczyca to choroba objawiająca się widocznymi, krępującymi zmianami na skórze. Łuszczyca jest niezakaźna i autoimmunologiczna, tj. stanowi efekt nadaktywności układu odpornościowego, który przyspiesza cykl produkcji komórek skóry. Poza profesjonalnym leczeniem, pomocna jest też określona dieta.
Przewód pokarmowy stanowi największy organ układu immunologicznego, ponieważ narażony jest na kontakt nie tylko z wieloma drobnoustrojami, ale także różnymi składnikami pochodzącymi z żywności. Prawidłowo zbilansowana dieta, w której nie brakuje zdrowych tłuszczów omega 3, witamin, a także związków mineralnych, będzie stanowiła tarczę ochronną przed infekcjami.
Pełne witamin, białka, kwasów tłuszczowych omega–3 – ryby są prawdziwą kopalnią substancji odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ze względu na swoje wartości odżywcze mięso ryb powinno być stałym elementem naszego jadłospisu. Niestety z roku na rok jemy coraz mniej ryb i te dane martwią specjalistów.
Ryby to świetne źródło zdrowych tłuszczy, białka i kwasów omega-3. Nic więc dziwnego, że dietetycy zalecają, by spożywać je przynajmniej dwa-trzy razy w tygodniu. Ale uwaga – nie wszystkie! Są bowiem gatunki, które mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia, bo zawierają metale ciężkie, na przykład rtęć, a także antybiotyki i inne substancje chemiczne. Które więc należy jeść, a których lepiej unikać i gdzie kupować te najzdrowsze?
Letnie upały stwarzają ryzyko odwodnienia, w tym utraty wody przez skórę. Źle nawodniona skóra staje się wiotka, mniej sprężysta i szybciej się starzeje. Dwa litry wody dziennie to minimum przy normalnej pogodzie, w trakcie upałów ilość spożywanej wody powinna wzrosnąć co najmniej dwukrotnie. Recepta na dobre samopoczucie i piękno skóry to także: witamina A oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, a zwłaszcza kwasy omega-3.