Liczba wyników: 76
Czarny bez, owoce maliny, lipa, piołun, bylica, świetlik, dziurawiec, tymianek, bratek polny, stokrotka, pokrzywa - wszystko to zioła i owoce, które powszechnie wykorzystuje się do wzmacniania odporności i leczenia infekcji, jak na przykład grypa czy przeziębienie. Wciąż mało znanym w Polsce, a bardzo skutecznym, środkiem na wzmocnienie odporności jest Pelargonium sidoides. Wyciąg z korzenia Pleargonii Afrykańskiej jest w Europie traktowany jako środek leczniczy, w Polsce natomiast dostępny jest jako suplement.
Po otwarciu butelki może spotkać nas duży zawód, kiedy złocisty trunek okaże się jedynie gazowanym napojem alkoholowym. Wielbiciele piwa grzmią na forach i mają dużo racji, ponieważ bardzo często, piwo dostępne na rynku z prawdziwym piwem wspólną ma tylko nazwę. Piwowarzy informują, na co zwrócić uwagę kupując piwo.
Istnieje wiele źródeł bólu, jak też okoliczności, w których może on się pojawić. Praktycznie przy wykonywaniu każdej codziennej czynności mogą się pojawić mniejsze lub większe dolegliwości. Rynek leków przeciwbólowych oferuje bogaty wybór środków przynoszących ulgę. Ważne, by prawidłowo wybrać właściwy lek na konkretny rodzaj bólu.
Nawet jeśli nie masz ochoty na coś słodkiego, możesz dostarczać organizmowi więcej cukru niż myślisz. Niektóre produkty w sposób oczywisty kojarzone są z cukrem, np. ciasta, ciastka czy cukierki, inne jednak wydają się należeć do grupy niesłodkich artykułów, tymczasem w istocie mogą stanowić prawdziwą bombę węglowodanową.
Sposób odżywiania się oddziałuje na zdolności poznawcze, niektóre produkty wzmacniają pracę układów mających wpływ na możliwości mentalne, inne osłabiają organizm i czynią nas głupszymi...
Sosna dostarczała człowiekowi od wieków wielu cennych produktów jak drewno, żywica, czy też olejki eteryczne. Była również bohaterką licznych legend i opowieści mitycznych.
Dobrym sposobem na zachowanie wakacyjnego wigoru oraz zdrowia są przetwory z owoców – smakowita osłoda jesiennych i zimowych dni. Domowe przetwory to znany od wieków sposób na zachowanie dobroczynnych właściwości owoców przez cały rok. Zamknięte w słoiczkach witaminy pomagają w walce z jesiennymi przeziębieniami, są idealnym dodatkiem do potraw czy rozgrzewającej herbaty. W ich przygotowaniu najważniejsza jest odpowiednia receptura – dobór owoców oraz sposób przetwarzania.
Wyobraźmy sobie ciepłe tosty posmarowane słodkimi, śliwkowymi powidłami w smutny, jesienny wieczór. Taka przekąska potrafi niemal natychmiast poprawić samopoczucie. Dlatego najlepiej zawczasu zrobić zapasy na długie jesienne i zimowe miesiące. Podpowiadamy, co wybrać i jak na dłużej zachować smaki lata.
Dzika róża to roślina ceniona nie tylko ze względu na walory estetyczne, jej owoce zawierają dużo cennych składników. Krzewy dzikiej róży spotkać można na terenach działkowych w lasach, często również przy polnych drogach. Kolory kwiatów poszczególnych odmian są różne, kwitną one od maja do lipca, owoce można zbierać przez całą jesień.
Motyw procentowej zawartości cukru w cukrze wymyślił nieśmiertelny Stanisław Bareja jeszcze w latach 70 - tych. Nie mógł wówczas przewidzieć jak bardzo jego slogan okaże się uniwersalny i ponadczasowy. Dziś oto bowiem w czasach w których króluje marketing okazuje się że wiele produktów, zwłaszcza tych spożywczych, jest nimi tylko z nazwy. W rzeczywistości bowiem są tylko znikomym procentem tego czym być powinny.
Dobra dieta w średnim wieku to zdrowe starzenie się (bez chorób i problemów poznawczych)