Liczba wyników: 988
Ulubionym napojem alkoholowym Polaków jest piwo, wynika z badania zrealizowanego przez Agencję Badań Rynku i Opinii SW Research. Równocześnie osoby, które wskazały ten alkohol deklarują, że czas wolny najczęściej spędzają oglądając telewizję.
Wiele napisano o możliwych prozdrowotnych właściwościach wina. Właściwie liczne badania wskazywały, że umiarkowane spożycie alkoholu może przydać więcej korzysci niż szkód. Jednak nowe wieści ze świata nauki są niepokojące - uczeni informują, że alkohol (nawet niewielka jego ilość) może zwiększać ryzyko raka piersi.
Cukrzyca, zanieczyszczenie powietrza spowodowane ruchem drogowym i spożycie alkoholu to najbardziej szkodliwe z kilkunastu modyfikowalnych czynników ryzyka demencji.
Oprócz wielu innych szkodliwych konsekwencji zdrowotnych, palenie papierosów powoduje zmiany chemiczne, stres oksydacyjny i stany zapalne w mózgu. Podobne skutki może dawać nadmierne spożycie alkoholu.
Miliony ludzi na całym świecie cierpią na bezsenność. Nieprzespane noce zaś wiążą się z wieloma problemami zdrowotnymi, w tym chorobami serca, nadciśnieniem, cukrzycą i niektórymi nowotworami. Uważa się, że wieczorne spożywanie alkoholu, kofeiny i nikotyny zaburza sen, dokładniej sprawdzono, na ile czynniki te są za to odpowiedzialne.
Osoby starsze w zamożnych krajach spożywają średnio więcej alkoholu niż ich rówieśnicy z krajów o średnich dochodach. Zwykle starzenie się sprzyja ograniczeniu ilości wypijanego alkoholu, ale następuje ono w różnym tempie i na różnym poziomie.
Nie tylko znaczne ilości alkoholu czy jego codzienne spożywanie są problemem, już weekendowe raczenie się czymś mocniejszym może oznaczać wyższe ryzyko hospitalizacji i śmierci, czytamy w Journal of Studies on Alcohol and Drugs.
Atmosferę spotkań towarzyskich często podkręcają ciekawie podane napoje alkoholowe takie jak wino, piwo czy modne drinki. Jednak czy zastanawialiście się kiedyś do jakiej temperatury powinniście schłodzić trunki, by wydobyć z nich prawdziwą głębię smaku?
Picie alkoholu zwiększa ryzyko zachorowania na raka, a wszystko dlatego, że niszczy nasze DNA – twierdzą brytyjscy badacze. Niektórzy mogą być bardziej podatni na szkodliwe efekty picia alkoholu.
Picie alkoholu i jedzenie przetworzonego mięsa, takiego jak to w parówkach czy kiełbasie, sprzyja rozwojowi nowotworu żołądka.
Niespodziewany ból jest silniejszy – jak mózg przetwarza bodźce bólowe