Liczba wyników: 12820
24 listopada wypada wyprzedażowy Black Firday, w grudniu czeka nas przedświąteczna gorączka zakupów, a po świętach znów wyprzedaże. Polacy kochają promocje, ale czasami przynoszą im one więcej szkody niż korzyści. Na co uważać, aby nie skończyć z „zakupowym kacem”?
Nawet jeśli dość często sięgasz po kawę, tj. wypijasz cztery do pięciu jej filiżanek dziennie, nie musisz martwić się o zdrowie: wręcz przeciwnie - dzięki temu możesz poprawić stan swojego serca.
Pobłażliwość babć i dziadków może być szkodliwa dla zdrowia wnuków. Brytyjscy badacze uważają, że zmniejszanie wymagań co do obowiązkowości dzieci, umożliwianie im wielogodzinnego oglądania telewizji i inne ustępstwa, w dłuższej perpektywie zagrażają zdrowiu wnuków.
Wypijanie kilku piw tygodniowo nie pozostaje bez wpływu na zdrowie. Nawet umiarkowane picie alkoholu może uszkodzić mózg, ostrzegają oksfordzcy badacze.
Próchnica nie jest wybredna, dotyka każdego, bez względu na wiek, płeć czy rasę. W Polsce zmaga się z nią 9 na 10 osób. Istnieją pewne różnice między próchnicą u dzieci, a u osób starszych, ale i tak nieleczona zawsze skutkuje jednym – bólem, a później utratą zęba. Co robić, by ją powstrzymać?
Kiedyś złote zęby były oznaką luksusu i prestiżu. Obecnie pacjentom rozwiązania bazujące na złocie czy srebrze kojarzą się z czymś przestarzałym i nieestetycznym. Można jednak wykorzystać ich właściwości przeciwbakteryjne – dzięki nanotechnologii metale szlachetne rozwiązują problem ponownych infekcji zębów.
Jesienny sezon przeziębieniowy trwa. Infekcja zaczyna się niewinnie – od lekkiego drapania w gardle, kilku kichnięć. Czasem organizm sam radzi sobie z pokonaniem infekcji, ale niestety często choroba rozwija się i dolegliwości trapią nas przez kolejnych kilkanaście dni, a nawet kilka tygodni. Okazuje się, że w najbardziej uciążliwym momencie przeziębienia ponad połowa osób skarży się na męczący kaszel. Mokry czy suchy? Co robić, aby odpowiednio go rozpoznać i poradzić sobie z nim?
Z nowych badań wynika, że witamina D może zapobiec rozwojowi chorób zapalnych, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów.
Ujemne temperatury nie sprzyjają różnorodności w diecie. Jednak jesienią w sklepach znaleźć można wiele warzyw, których pełnia sezonu przypada właśnie na początek najzimniejszych miesięcy w roku. Na ich czele stoi jarmuż – uniwersalny, smaczny i pełen nieocenionych dla zdrowia składników odżywczych. Dzięki pierwszym przymrozkom utraci swą charakterystyczną gorycz, dlatego warto czym prędzej poznać jego wyjątkowe kulinarne możliwości.
Aby zachować młodość umysłu, trzeba nie tylko wysilać się intelektualnie, ale i fizycznie. Aktywność fizyczna pomaga utrzymać sprawność umysłową, przekonują badacze z Western Sydney University.
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu