Liczba wyników: 12288
Warzywa i owoce zawierają cenne składniki pokarmowe: witaminy, minerały, antyoksydanty oraz błonnik. Organizm nie potrafi magazynować niektórych z tych substancji, dlatego dla dobrego ich wykorzystania powinniśmy spożywać niewielkie ilości warzyw i owoców wielokrotnie w ciągu dnia. Ważna jest także ich różnorodność i odpowiednie proporcje. I choć Polacy coraz częściej włączają te produkty do swojego menu, to wciąż jednak są to niewystarczające ilości.
Jeśli rzetelnie pracujesz, oczekujesz wynagrodzenia wysiłku w postaci awansu, który oznacza też wyższą pensję. Okazuje się jednak, że może to być „gra niewarta świeczki" wiąże się bowiem z wyższą odpowiedzialnością i większym stresem, a to przekłada się na problemy ze zdrowiem.
Na określenie „tłuszcz" składają się i dobre, i niekorzystne dla zdrowia substancje, nie można więc ich wszystkich „wrzucać do jednego worka". Sprawdź, jakie tłuszcze warto jeść i dlaczego są niezbędne, a jakich koniecznie unikać, bo organizm ucierpi z ich powodu.
Jesień to najlepszy moment na rozpoczęcie leczenia alergii, czyli odczulania, dla uczulonych na pyłki roślin. Wraz z wiosenno-letnim sezonem pylenia odchodzą objawy alergii: katar, kichanie, zaczerwienione i swędzące oczy, czy kaszel. Jeśli jednak nie zaczniemy leczenia – powrócą wraz z kolejną wiosną.
Częściej dokuczają nam jesienią i zimą, objawiają się tym, że kąciki ust pękają oraz wysychają i z pewnością nie dodają urody. Zajady – kto z nas ich nie miał? Skąd się biorą i jak je wyleczyć?
Otyłość okrzyknięta została chorobą cywilizacyjną, nie bez przyczyny. Mimo kolejnych badań i kampanii edukacyjnych nadal rośnie liczba osób cierpiących na tę chorobę. Więcej niż jeden na dwóch dorosłych i prawie 1/6 dzieci w państwach wysoko rozwiniętych ma nadwagę lub cierpi na otyłość. Dlaczego tak się dzieje? Od najdawniejszych lat organizm człowieka przystosowany jest do aktywnego trybu życia tymczasem stajemy się społeczeństwem „siedzącym”.
Od dawna wiadomo, że cukier może sprzyjać rozwojowi raka. Teraz jednak dokładniej ustalono, jak wpływa na rozrost nowotworów.
Wzbogać swój codzienny jadłospis o brokuły i brukselkę, dzięki tym warzywom usprawnisz pracę jelit i możesz uchronić przed zaburzeniami trawienia oraz stanami zapalnymi jelit.
Laparoskopia to jedno z najważniejszych osiągnięć współczesnej medycyny. Technika ta nie tylko zwiększyła skuteczność wielu zabiegów, ale i podniosła znacząco komfort pacjentów. Rozwiązanie to wykorzystywane jest w coraz to nowych dziedzinach lecznictwa, w tym także w ginekologii. Jakie możliwości niesie ze sobą zastosowanie aparatury laparoskopowej w przypadku diagnostyki, profilaktyki i leczenia chorób kobiecych?
Choć wydaje nam się to paradoksalne, stres miewa pozytywne efekty. Przykładowo, pewien poziom stresu pozwala się lepiej zmobilizować do działania i zwiększa naszą efektywność. Teraz okazuje się również, że może mieć wpływ na wydłużenie życia.