Liczba wyników: 12168
24 września obchodzimy Światowy Dzień Serca. Z tej okazji warto przypomnieć, jak istotne są nasze codzienne decyzje i styl życia w ochronie zdrowia tego ważnego organu. Nadwaga i otyłość sprzyjają rozwojowi chorób układu krążenia. Zbędne kilogramy w postaci tkanki tłuszczowej obciążają serce i mogą prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem. Przedstawiamy dziesięć codziennych nawyków, które pomogą nam uchronić się przed chorobami serca.
26 września w Dąbrowie Górniczej rozpocznie się VIII Międzynarodowy Przegląd Umiejętności Artystycznych Amatorskich Zespołów Seniorów i Osób Niepełnosprawnych Puma 2017. W ramach wydarzenia odbędzie się także konferencja naukowo-szkoleniowa pt. "Starość w drodze, czyli mądrość życiowa i los człowieka późnej dorosłości".
Zmienia się szybkośc starzenia się. Jakkolwiek metryki nie oszukamy, poziom zdrowia i samopoczucie jest u współczesnych starszych ludzi na takim pozimie jak dawniej u o dekadę młodszych.
Zbadanie ilości i rodzaju bakterii jelitowych przed rozpoczęciem nowej diety może pomóc określić, czy dana dieta będzie skuteczna u danej osoby.
Choroba Alzheimera to najczęstsza forma demencji. Jej rozwój prowadzi do utraty pamięci długotrwałej i niezdolności do samodzielnego funkcjonowania. Oto sześć najsilniejszych czynników pojawienia się choroby.
Kiedy w grupie kilkorga osób ktoś zacznie ziewać, inni bezwiednie idą w jego ślady. I nie oznacza to, że nagle wszyscy poczuli zmęczenie. Uczeni postanowili wyjaśnić to ciekawe zjawisko.
Coraz więcej Polaków decyduje się zmienić swój styl życia na zdrowszy. Nie trzeba wcale wiele wysiłku, aby dokonać reorganizacji swojego życia - wystarczy odrobina samozaparcia i cierpliwości. Recepta na poprawę zdrowia jest w zasadzie prosta – pozytywne myślenie, racjonalne odżywianie i regularny ruch na świeżym powietrzu.
Każdy z rozrzewnieniem wspomina smak wytwarzanego ręcznie i z naturalnych składników chleba. Wielu ludzi kojarzy go z dzieciństwem i bardzo często słychać także opinie, że pieczywo sprzedawane w sklepach różni się smakiem od tamtego chleba, a także krócej utrzymuje świeżość. Dlaczego się tak dzieje? Główne grzechy producentów pieczywa to „nadmuchiwanie” pieczywa, dodawanie sztucznych konserwantów i barwników.
Jeśli nie unikniesz kilku ważnych błędów, twoje wysiłki w celu schudnięcia spełzną na niczym. Sprawdź, co zazwyczaj robimy nie tak, gdy chcemy zrzucić nadmiarowe kilogramy.
Cukier uzależnia - zdania w tej kwestii są podzielone, chociaż nawet gdyby to nie była prawda, to trudno oprzeć się sernikowi czy, teoretycznie zdrowym, ciasteczkom zbożowym. Jednak znajdziemy go nie tylko w słodyczach, jest w zasadzie wszędzie. W pieczywie, wędlinach, ketchupie… Wg kosmetologów nasza dieta powinna zawierać go jak najmniej. Dlaczego? Zasada jest prosta: im więcej jesz cukru, tym starzej wyglądasz.
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu