Liczba wyników: 12427
Na ból, na przeziębienie, czy gdy mamy gorączkę. W takich sytuacjach Polacy często sięgają po aspirynę. Lek pomaga w prewencji chorób sercowo naczyniowych, zawału serca, czy też udaru mózgu. Mało kto wie, że nadużywanie aspiryny może być czynnikiem ryzyka ciężkiego przebiegu grypy.
Ponad 65% Polek nie wie, że osteoporoza postępuje zupełnie bezobjawowo. Tymczasem to schorzenie przez wiele lat może bezboleśnie osłabiać tkankę kostną i ujawnić się dopiero w formie niebezpiecznego złamania. Co jeszcze warto wiedzieć na temat „cichego złodzieja kości”? Czy można się przed nim zabezpieczyć? W ramach programu „Profilaktyka osteoporozy” wyjaśniamy to wraz z ekspertem, reumatologiem, dr n. med. Marią Rell-Bakalarską.
Nudności i wymioty, wypadanie włosów, zapalenia śluzówek, infekcje skórne to tylko niektóre z najczęściej występujących skutków ubocznych chemioterapii. Każdy pacjent poddawany terapii onkologicznej musi liczyć się z tym, że jej specyfiką jest duże ryzyko pojawienia się działań niepożądanych. Jednak działania te są niejako wpisane w koszty tego leczenia. Program „Jestem przy Tobie” wspiera kobiety zmagające się z nowotworami narządów rodnych i ich bliskich. O skutkach działań niepożądanych oraz o sposobach ich minimalizowania mówi dr n.med. Jarosław Woroń z Uniwersyteckiego Ośrodka Monitorowania i Badania Niepożądanych Działań Leków w Krakowie.
Warzywa i owoce zawierają cenne składniki pokarmowe: witaminy, minerały, antyoksydanty oraz błonnik. Organizm nie potrafi magazynować niektórych z tych substancji, dlatego dla dobrego ich wykorzystania powinniśmy spożywać niewielkie ilości warzyw i owoców wielokrotnie w ciągu dnia. Ważna jest także ich różnorodność i odpowiednie proporcje. I choć Polacy coraz częściej włączają te produkty do swojego menu, to wciąż jednak są to niewystarczające ilości.
Jeśli rzetelnie pracujesz, oczekujesz wynagrodzenia wysiłku w postaci awansu, który oznacza też wyższą pensję. Okazuje się jednak, że może to być „gra niewarta świeczki" wiąże się bowiem z wyższą odpowiedzialnością i większym stresem, a to przekłada się na problemy ze zdrowiem.
Na określenie „tłuszcz" składają się i dobre, i niekorzystne dla zdrowia substancje, nie można więc ich wszystkich „wrzucać do jednego worka". Sprawdź, jakie tłuszcze warto jeść i dlaczego są niezbędne, a jakich koniecznie unikać, bo organizm ucierpi z ich powodu.
Jesień to najlepszy moment na rozpoczęcie leczenia alergii, czyli odczulania, dla uczulonych na pyłki roślin. Wraz z wiosenno-letnim sezonem pylenia odchodzą objawy alergii: katar, kichanie, zaczerwienione i swędzące oczy, czy kaszel. Jeśli jednak nie zaczniemy leczenia – powrócą wraz z kolejną wiosną.
Częściej dokuczają nam jesienią i zimą, objawiają się tym, że kąciki ust pękają oraz wysychają i z pewnością nie dodają urody. Zajady – kto z nas ich nie miał? Skąd się biorą i jak je wyleczyć?
Otyłość okrzyknięta została chorobą cywilizacyjną, nie bez przyczyny. Mimo kolejnych badań i kampanii edukacyjnych nadal rośnie liczba osób cierpiących na tę chorobę. Więcej niż jeden na dwóch dorosłych i prawie 1/6 dzieci w państwach wysoko rozwiniętych ma nadwagę lub cierpi na otyłość. Dlaczego tak się dzieje? Od najdawniejszych lat organizm człowieka przystosowany jest do aktywnego trybu życia tymczasem stajemy się społeczeństwem „siedzącym”.
Od dawna wiadomo, że cukier może sprzyjać rozwojowi raka. Teraz jednak dokładniej ustalono, jak wpływa na rozrost nowotworów.
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu