Liczba wyników: 17878
Zdrowszy styl życia wiąże się z niższym ryzykiem zaburzenia funkcji poznawczych. Co ciekawe, związek ten nie zależy od tego, czy dana osoba posiada określoną formę genu APOE, który sprzyja rozwojowi demencji.
Wzrasta liczba osób hospitalizowanych z powodu kryzy nadciśnieniowej (inaczej przełomu nadciśnieniowego), tj. sytuacji, w której ciśnienie krwi wzrasta tak bardzo, że może spowodować zawał serca, udar lub inne nagłe zdarzenia sercowo-naczyniowe.
Chyba każdy już wie, że ćwiczenia są dobre dla zdrowia, ciągle jednak rodzi to wiele pytań: Ile ćwiczeń? Kto odnosi największe korzyści? W jakim czasie życia? Na University of Pittsburgh przejrzano dziesiątki badań, aby odpowiedzieć na te pytania i ustalono, że seniorzy mogą zapobiec osłabieniu pewnego rodzaju pamięci dzięki regularnym treningom.
Niemal u jednej trzeciej (u 32 na 100) seniorów zarażonych COVID-19 w 2020 roku rozwinęła co najmniej jedna nowa choroba, która wymagała pomocy medycznej w ciągu kilku miesięcy po początkowym zakażeniu. To znacznie więcej niż wśród osób, które nie zachorowały na COVID-19.
Wraz z wiekiem zmienia się budowa morfologiczna stóp. Jeśli ludzie nie zmieniają rozmiaru buta, gdy ma to miejsce, nierzadko doświadczają niepokoju, apatii, utraty równowagi i upadków - wynika z badania przeprowadzonego przez Uniwersytet A Coruña.
Osoby z łagodnymi urazami mózgu mogą być bardziej narażone na zaburzenie lub osłabienie funkcji poznawczych rok później, w porównaniu z ludźmi, którzy nie doznali urazu. Co więcej, ludzie z problemami poznawczymi częściej też zmagali się z innymi objawami, takimi jak lęk i niższe zadowolenie z życia.
Przekonanie, że dobre samopoczucie może być dobre dla zdrowia, nie jest nowe, postanowiono jednak naukowo sprawdzić, na ile można je uznać za uprawomocnione. Przejrzano wyniki badań dotyczącego tego, jak pozytywne emocje mogą wpływać na wyniki zdrowotne w późniejszym okresie.
Odkryto nową grupę białek, których zniszczenie jest szansą dla osób zmagających się z chorobami neurodegeneracyjnymi, takimi jak choroba Alzheimera, Parkinsona i Lou Gehriga.
Więcej sfermentowanych produktów sojowych, takich jak miso (tradycyjna japońska pasta) i natto (tradycyjna potrawa z soi), wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci, mówią japońscy uczeni.
Kiedy ktoś próbuje coś wydobyć z pamięci, mózg szybko przesiewa wszystko, co jest w nim przechowywane, aby znaleźć odpowiednie informacje. Jednak wraz z wiekiem wielu z nas ma trudności z odzyskaniem wspomnień. Teraz ustalono, dlaczego tak się dzieje.
Ultraprzetworzone jedzenie podnosi poziom cukru u diabetyków