Liczba wyników: 7804
Zgodnie z szacunkami GUS jeszcze sprzed podwyższenia wieku emerytalnego w 2035 r. liczba Polaków pobierających emeryturę miała wynieść ponad 9,6 mln, dla porównania w 2010 r. w naszym kraju było 6,4 mln emerytów. Choć przyjęte przez rząd zmiany do pewnego stopnia złagodzą tą sytuację, to jednak stopniowe starzenie się polskiego społeczeństwa jest faktem. Opisany rozwój wypadków spowoduje duże zmiany w polskiej gospodarce, znacznie zwiększy się wartość usług oraz towarów kierowanych do seniorów. Poza tym można spodziewać się, że coraz częściej spotykanym rozwiązaniem będzie tzw. odwrócona hipoteka.
Tropikalne upały, które nawiedziły nasz region, ostre słońce, „ciężkie”, przedburzowe powietrze, nagłe spadki ciśnienia – to warunki, które niestety sprzyjają omdleniom. Podczas takiej pogody ich liczba zwykle drastycznie rośnie. Warto jednak wiedzieć jak się w takiej sytuacji zachować.
Podwyższony poziom cholesterolu wiąże się z wyższym ryzykiem rozwoju miażdżycy czy choroby niedokrwiennej serca. Może także prowadzić do zawału serca. Warto więc regularnie się badać i przestrzegać zdrowej diety. Poniżej prezentujemy listę produktów, które pomagają w kontroli poziomu cholesterolu.
Ludzie, którzy spożywają fast food zaledwie raz w tygodniu, mają o 20 procent wyższe ryzyko śmierci z powodu choroby niedokrwiennej serca w porównaniu do osób unikających jedzenia produktów tego rodzaju.
Niedobór witaminy D jest związany z szeregiem problemów zdrowotnych - od chorób serca i cukrzycy do niektórych rodzajów raka. Okazuje się, że łączy się także z wyższym ryzykiem depresji.
Na brak sytuacji stresowych nie można „narzekać". Korki, nieuprzejmość ekspedientki osiedlowego warzywniaka, pies sąsiadów załatwiający potrzeby fizjologiczne na naszym trawniku... bywa, że drobne wypadki i wielkie problemy kumulują się doprowadzając do granic wytrzymałości. Uspokojenie staje się trudną do przecenienia umiejętnością - w jej opanowaniu pomogą odpowiednie oddychanie oraz aromaterapia.
Wiele chorób rozwija się wcześniej lub nasila się z powodu przewlekłego stresu, między innymi choroba serca, cukrzyca, nowotwory czy stwardnienie rozsiane. Aczkolwiek dostępnych jest niewiele prac naukowych poświęconych roli przewlekłego stresu w chorobach z łagodnym zaburzeniem funkcji poznawczych czy chorobie Alzheimera.
Epidemia otyłości nadal postępuje na całym świecie, więc zarówno ośrodki zdrowia, media, jak i naukowcy zaczęli badać nową chorobę - uzależnienie od jedzenia. Poza legislacyjnymi ograniczeniami dotyczącymi alkoholu, podejmowana jest także dyskusja nad wprowadzeniem restrykcji w sprzedaży cukrów i tłuszczów. Także te składniki mogą bowiem wywoływać groźny nałóg.
Nowe badanie wykazało, że 70 procent kobiet powyżej 50 lat stara się schudnąć, a 62 procent twierdzi, że ich waga lub figura ma negatywny wpływ na życie.
Po bezsennej nocy każdy czuje się okropnie. Cokolwiek by jej nie spowodowało, efekt jest taki sam - kolejny dzień stanowi prawdziwe wyzwanie. Poniżej wyjaśniamy dlaczego tak się dzieje.
Ultraprzetworzone jedzenie podnosi poziom cukru u diabetyków