Liczba wyników: 10478
29 października obchodzony jest Światowy Dzień Udaru Mózgu, ustanowiony przez World Stroke Organization (WSO). Ma on uświadamiać, jak groźnym zjawiskiem jest udar mózgu i jego konsekwencje, ale przede wszystkim, jak do niego nie dopuścić. W tym roku Fundacja Udaru Mózgu nagłaśnia kampanię "Stop migotaniu" przypominając, że to migotanie przedsionków jest jedną z najgroźniejszych przyczyn udaru mózgu, z którą na szczęście można skutecznie walczyć.
Materiały wybuchowe stosuje się w górnictwie od kilku wieków. Wykorzystują je głównie kopalnie odkrywkowe, miedzi, cynku, ołowiu oraz soli. Na wystawę „Podziemne wybuchy. Technika strzałowa w górnictwie” zaprasza Muzeum Żup Krakowskich Wieliczka. Otwarcie wystawy będzie miało miejsce 28 października.
Blizny są różnego rodzaju: potrądzikowe, poparzeniowe, pourazowe. Zalicza się do nich też rozstępy. Jeśli są rozległe, szpecą i utrudniają akceptację własnego wyglądu. W zależności od rodzaju blizny, mamy jednak do dyspozycji wiele różnorodnych i nowoczesnych metod leczenia. Które i kiedy są najskuteczniejsze?
Szacuje się, że do 2050 roku krótkowzroczność będzie dotyczyć 5 miliardów ludzi, a miliard może stracić wzrok.
O północy rozpocznie się cisza wyborcza, a w niedzielę 25 października wybierzemy naszych przedstawicieli do Sejmu i Senatu.
Dieta śródziemnomorska, zawierająca większe ilości warzyw i owoców w jadłospisie, zapewni zdrowszy mózg na starość.
We wrocławskim klubie Firlej trwa cykl otwartych spotkań dla osób po 50. roku życia, które chcą zdobyć wiedzę z zakresu obsługi Internetu i mediów cyfrowych. Organizatorzy wydarzenia przygotowali dla uczestników również trzy konkursy z atrakcyjnymi nagrodami.
Zdolność do pokładania ufności w innych ludziach wzrasta wraz z wiekiem. Ma to znaczenie o tyle, że cecha ta sprzyja dobrostanowi psychofizycznemu.
Konsumpcja tłuszczów w Polsce w ciągu ostatnich 60 lat wzrosła niemal trzykrotnie. Z analizy Instytutu Żywności i Żywienia wynika, że w tym czasie znacząco zmieniła się też struktura ich spożycia – na korzyść tłuszczów roślinnych, kosztem zwierzęcych. Zdaniem ekspertów jest to jeden z najważniejszych czynników, który wpłynął na wzrost długości życia Polaków.
Olej rzepakowy to źródło cennych substancji: nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, witaminy E i K. Jest też doskonałym dodatkiem do wielu potraw – przekonują organizatorzy kampanii promocyjno-informacyjnej pt. Pokochaj olej rzepakowy, której 2. edycja właśnie się rozpoczyna. Tym, którzy zastanawiają się, czy warto zmienić swoje przyzwyczajenia kulinarne i zaprosić do swojej kuchni olej rzepakowy, odpowiadają: zdecydowanie tak!
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu