Liczba wyników: 17878
Nie jest tajemnicą, że praca na niestandardowe zmiany silnie wpływa na styl życia i nawyki związane ze snem. Wiadomo też, że praca zmianowa negatywnie oddziałuje na zdrowie pracowników. Jak się okazuje, takie obowiązki zawodowe mogą również opóźnić początek naturalnej menopauzy, być może z powodu zaburzeń rytmu okołodobowego.
Ekstrakty ze specjalnych przeciwutleniaczy z mięty zielonej i rozmarynu mogą poprawić zdolność uczenia się i pamięć.
Osoby zaszczepione przeciwko SARS-CoV-2 z historią pewnych schorzeń psychicznych mają zwiększone ryzyko COVID-19.
Ekstrakt ziołowy z żółtokwiatowej rośliny górskiej, pochodzącej z arktycznych obszarów Europy i Azji, zwiększył długość życia muszek owocowych, informują badacze z Uniwersytetu Kalifornijskiego.
Większość przypadków nagłych zatrzymań krążenia występuje w grupie osób, o których wcześniej nie było wiadomo, że mają zwiększone ryzyko tego typu zdarzeń. Trudno jest przewidzieć, komu konkretnie grozi niebezpieczeństwo.
Niemal połowa pacjentów z chorobami serca cierpi na bezsenność, czytamy na stronie European Society of Cardiology.
Osoby zorganizowane, o wysokim poziomie samodyscypliny, mogą mieć niższe ryzyko rozwoju łagodnych zaburzeń poznawczych wraz z wiekiem, tymczasem ludzie łatwo poddający się nastrojom lub niestabilni emocjonalnie, częściej doświadczają problemów poznawczych na starość, czytamy na stronach Amerykańskiego Towarzystwa Psychologicznego.
Z wiekiem nasz układ odpornościowy działa słabiej. Stajemy się bardziej podatni na infekcje, a szczepienia nie są już tak skuteczne.
Żankiel (Prunella vulgaris) to wieloletnia roślina z rodziny Apiaceae, która rośnie w lasach w całej Europie, Azji i Afryce. Jest stosowana w łagodnych stanach zapalnych i zaparciach, kaszlu oraz zapaleniu oskrzeli.
Czas wolny bywa idealizowany, zaś badania pokazują, że bywa niezdrowy, ponieważ nasila samotność. Nowe badanie Penn State pokazało, że angażowanie się w znaczące, wymagające czynności w czasie wolnym może osłabić poczucie samotności ludzi i zwiększyć pozytywne emocje.
Ultraprzetworzone jedzenie podnosi poziom cukru u diabetyków