Liczba wyników: 825
Masz problemy z koncentracją? Chcesz coś powiedzieć, ale brakuje ci słów? To znak, że Twój mózg potrzebuje porządnego obiadu i... gimnastyki. Mózg stanowi zaledwie 2 proc. masy ciała, ale zużywa aż 20 proc. energii, jaką potrzebuje do funkcjonowania nasz organizm. Co piąta łyżka pokarmu trafia do mózgu, dlatego tak ważne jest, co na tej łyżce się znajduje, a nawet w jakich warunkach jest spożywane.
O AMD przypominano niedwno w związku z tym, że na chorobę cierpi brytyjska aktorka Judi Dench. Jednocześnie jednak lekarze zwracają uwagę na to, że związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej nie stanowi nieuniknionej części procesu starzenia się i można wiele zrobić, aby uchronić się przed chorobą.
Stres w pracy - pośpiech, nawał obowiązków - skutkują dość często nieregularnym spożywaniem posiłków, podjadaniem kalorycznych przekąsek lub napadami głodu. Osoby pracujące w nieustannym stresie czy prowadzące nieregularny tryb życia narażone są szczególnie na problemy z wagą. receptą jest odpowiednia dieta - dopasowana do stylu życia i kompensująca jego wady.
Najczęściej w okresie zimowym zyskujemy na wadze i zmagamy się z przeziębieniami. Co jeść, by nie doświadczać przyrostu masy ciała a jednocześnie wzmocnić organizm odpowiednimi składnikami odżywczymi, aby utrzymać system odpornościowy w dobrej formie?
Parafrazując reklamę miłośnicy zwierzaków pytają: „Czy ja podróżuję z pieskiem czy bez pieska?”. Zastanawiają się czy jadąc na wakacje mogą zabrać ze sobą swoje pupile czy też muszą powierzyć je komuś, kto zgodzi się sprawować nad nimi opiekę. Niektórzy traktują swojego podopiecznego, jak członka rodziny i niechętnie rozstają się z nim na czas podróży. Internetowe Centrum Podróży eSKY.pl radzi, jakie kroki podjąć by móc zabrać zwierzaka na wakacje.
Znaczny spadek temperatury poniżej 0ºC sprawia, że nasz organizm domaga się większej dawki energii. W takie dni rozgrzeje nas herbata z imbirem i ciepła zupa, a kanapka z pełnoziarnistego pieczywa z warzywami dostarczy niezbędnych składników odżywczych.
Osoby starsze, które regularnie piją zieloną herbatę, mogą pozostać bardziej zręczne i niezależne w porównaniu do swoich rówieśników, wynika z japońskich badań.
Choroby to nie jedyna rzecz, która może być zakaźna - jest jeszcze ziewanie. Podczas gdy większość z nas od dawna dostrzegała to zjawisko, po części z powodu padania jego "ofiarą", to nikomu nie udało się wyjaśnić naukowo tej zagadki... do tej pory. Naukowcy z Włoch przedstawili pierwszy dowód behawioralny na to, że ziewanie to szybko i często pojawiające się zjawisko wśród osób bliskich sobie emocjonalnie, takich jak przyjaciele czy członkowie rodziny. Wyniki ich badań zostały opublikowane w czasopiśmie PLoS ONE.
Dotychczas zidentyfikowano już wiele czynników ryzyka nadciśnienia tętniczego, a co najmniej cztery z nich są bezpośrednio związane z nawykami żywieniowymi. Warto podjąć kroki z zakresu profilaktyki, ponieważ dolegliwość zwiększa ryzyko udaru mózgu, zawału serca, niewydolności serca oraz nerek.
Poprawiła się jakość produktów żywnościowych oferowanych przez sieci handlowe pod własną marką - to wynik kontroli przeprowadzonej w super- i hipermarketach przez Inspekcję Handlową na zlecenie UOKiK. Najlepiej wypadły soki, wody oraz miody. Gorzej – przetwory owocowe i mięsne. Najwięcej uwag wniesiono do jakości środków spożywczych, szczególnie oferowanych w placówkach: E.Leclerc, Kaufland i Polomarket. Zdecydowanie mniej zastrzeżeń wniesiono do sposobu oznakowania wyrobów ‐ w tym zakresie częściej niż w innych placówkach kwestionowano produkty w sklepach Auchan, Lewiatan i Carrefour.