Liczba wyników: 10568
Tylko 14 proc. kobiet dotkniętych problemem nietrzymania moczu (NTM) uważa, że posiada wystarczającą wiedzę na ten temat - wynika z raportu społecznego przygotowanego na zlecenie organizatora kampanii „CoreWellness - wewnętrzna siła”.
10 marca 2006 r. wykładem inauguracyjnym J.M. Prorektora Uniwersytetu Warszawskiego - prof. dr hab. Konstantego Adama Wojtaszczyka na temat "Polska w Unii Europejskiej" rozpoczął swoją działalność Uniwersytet Trzeciego Wieku w Grodzisku Mazowieckim.
Ponad 80 proc. badanych wskazało, że na ich „majówkowym" grillu znajdzie się tradycyjna kiełbasa. Popularne są także karkówka, szaszłyki, drób, kaszanka oraz ryby. Wśród dodatków prym wiodą ketchup i musztarda. Coraz chętniej sięgamy także po dipy, a na grillu pojawiają się warzywa oraz owoce.
Ministerstwo Zdrowia poninformowało iż pojawiły się podejrzenia, że poziom bezpieczeństwa stosowanych przy cukrzycy typu 2 leków zawierających rozyglitazon nie jest zadowalający. Działania w sprawie wyjaśnienia, czy leki zawierające tę substancję czynną są bezpieczne dla pacjentów podjęła już Komisja Europejska.
Trwa program „Poruszyć świat", którego celem jest szeroko rozumiana edukacja pacjentów, lekarzy i pielęgniarek na temat reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS).
Zła dieta może zwiększyć ryzyko demencji, informuje The Daily Telegraph. Niski poziom lipoprotein wysokiej gęstości (high-density lipoproteins: HDL), tj. dobrego cholesterolu skorelowany jest z wysokim prawdopodobieństwem kłopotów z pamięcią. Pomóc mogą tłuste ryby i produkty owsiane.
Główną przyczyną osteoporozy będącej szeroko rozpowszechnionym schorzeniem wśród ludności Australii jest zatrważający brak wapnia i witaminy D. Aby zwiększyć poziom świadomości społecznej, rząd tego kraju poczynił odpowiednie kroki pozwalające na lepsze zrozumienie istotności roli minerałów i witamin jako budulca kości.
Zdrowy sen ma pozytywny wpływ na poziom wdzięczności, odporność i rozwój ludzi dorosłych.
Poziom ilości przetworzonych węglowodanów w diecie został statystycznie powiązany z atrakcyjnością twarzy.
Niski poziom witaminy K wiąże się ze zwiększonym ryzykiem ograniczenia mobilności i niepełnosprawności u osób starszych.