Liczba wyników: 1489
Nazwa „kuchnia włoska” na przestrzeni lat straciła nieco ze swego prestiżu. Wszystko za sprawą europejskich lokali, których menu bliższe jest przydrożnej restauracji z fast foodami, niż karcie dań w wykwintnej i klimatycznej ristorante. Czy włoska kuchnia to rzeczywiście tylko pizza, pesto i spaghetti? Wybierając się w kulinarną podróż po krainie słynącej z aromatycznych i prostych dań dowiemy się, że nasze dotychczasowe pojęcie o cucina italiana to zaledwie wierzchołek góry lodowej nieodkrytych dotychczas kompozycji smakowych.
Letnie miesiące nie nastrajają do robienia porządków ze zdrowiem, ale paradoksalnie właśnie teraz jest to najprostsze. Przyroda nam sprzyja i podaje jak na tacy to, co najlepsze. Lato jest idealną porą roku na wzmocnienie organizmu, jeśli jesienią i zimą chcemy uniknąć przeziębienia i grypy.
Rak żołądka jest czwartą przyczyną śmierci nowotworowej u kobiet i mężczyzn. Jest najpowszechniejszy wśród osób po siedemdziesiątym roku życia. Jakkolwiek w rozwoju nowotworów określoną rolę odgrywają czynniki genetyczne, styl życia ma również ważny wpływ na ryzyko rozwoju raka. Zobacz, co możesz zrobić, by zmniejszyć prawdopodobieństwo tej choroby.
Wakacje to okres, który rządzi się swoimi prawami – ciepłe, letnie wieczory, aktywne weekendy i spotkania z przyjaciółmi. Lato sprzyja wielu formom rozrywki, którym towarzyszy jedzenie. Osoby będące na diecie wcale nie muszą odmawiać sobie przyjemności, a dieta nie musi oznaczać drakońskich wyrzeczeń. Co warto jeść w okresie wakacyjnym, aby utrzymać linię i w pełni cieszyć się z uroków lata?
Choć świadomość Polaków na temat roli właściwej diety w życiu w ciągu ostatnich lat systematycznie rośnie, wielu z nas wciąż nie zdaje sobie sprawy, na jak wiele aspektów oddziałuje nasze odżywianie. Jak się bowiem okazuje, prawidłowo zbilansowany jadłospis wpływa m. in. na proces gojenia ran. Dlatego też warto o nim pomyśleć już na kilka miesięcy przed planowanym zabiegiem ortopedycznym.
Kawa, papierosy i czerwone wino to już dobrze znane używki źle wpływające na kondycję i barwę zębów. Nie wszyscy wiedzą, że osad i przebarwienia, a także erozję szkliwa mogą powodować popularne przekąski i napoje, których nigdy byśmy o to nie podejrzewali. Jeżeli na wakacjach dla ochłody raczysz się lemoniadą, to po tym artykule zamienisz ją na wodę mineralną. Zobacz, na co jeszcze uważać, szczególnie latem.
Lato to czas, w którym wzrasta temperatura, liczba słonecznych dni i aktywność fizyczna Polaków. W okresie upałów chętnie opalamy się, uprawiamy sport i spędzamy czas na świeżym powietrzu. Te wszystkie czynności pozytywnie wpływają na nasz organizm, jednak mogą również sprowadzić na nas pewne zagrożenia. Jedno z największych niebezpieczeństw, na które jesteśmy narażeni w okresie upałów, stanowi odwodnienie organizmu. Jak radzą eksperci, poza regularnym piciem wody, warto pamiętać także o spożywaniu owoców i warzyw, a także o sięganiu po soki.
Kuzyn popularnej cukinii i uwielbianego przez Polaków kabaczka. Choć łączy ich pochodzenie, z wyglądu niewiele mają ze sobą wspólnego. Patison bowiem, w odróżnieniu od innych „dyniowatych”, ma niezwykle charakterystyczny kształt, a sam smak jest znacznie delikatniejszy. Za co jeszcze pokochać można to warzywo?
Przyczyną przykrego zapachu stóp nie jest jedynie pot, a namnażające się na skórze bakterie. Świeży pot zdrowego człowieka nie ma woni. Za jego intensywność może jednak odpowiadać nasza dieta czy zażywane lekarstwa. Duża ilość czosnku czy kalafiora oraz silne leki np. antytrądzikowe, mogą być przyczyną nieprzyjemnego zapachu.
Dotychczas wykazano, że dieta śródziemnomorska daje wiele korzyści dla zdrowia, teraz jednak postanowiono sprawdzić, czy należy ją zalecać również seniorom. Okazuje się, że ludzie starsi także powinni się jej trzymać.