Liczba wyników: 723
Pierwszy śnieg już spadł, w sklepach sezon na zimowe ubrania i buty w pełni, wielu uzupełnia swoją garderobę, bądź wyciąga z dna szafy czapki i szaliki. Ziąb za oknem to jednak nie tylko zagrożenie dla zdrowia i konieczność zakładania cieplejszej odzieży, by uniknąć przeziębienia. Warto jednocześnie pamiętać o skórze, ona też odczuwa negatywne skutki zimowej aury. Oto przegląd kremów na zimę.
Na kłopoty z pamięcią skarży się nawet co trzecia osoba powyżej 65. roku życia. Jednym z najprostszych – i najmniej docenianych – sposobów na utrzymanie intelektu w dobrej formie jest właściwy sposób odżywiania.
Olejek migdałowy jest uważany za bogate źródło substancji przeciwstarzeniowych, ponieważ ma zdolność do wypełniania zmarszczek. Kosmetyki, które zawierają ten specyfik, zregenerują skórę eliminując zmarszczki i pomagając powstrzymać objawy starzenia się oraz zapobiegając nowym uszkodzeniom.
Za najlepsze domowe sposoby dbania o kondycję włosów, uważane są te tradycyjne - stosowane i polecane od pokoleń. Zwolennicy tej tezy mają rację - teraz także firmy kosmetyczne coraz częściej sięgają po moc naturalnych składników tworząc receptury zapewniające nie tylko piękne, ale i zdrowe włosy.
Określa się je mianem „nerwowego", ale też „radosnego". Chwali za niesamowity kolor i niepowtarzalny smak, a wytyka „cierpkość" i brak dojrzałości. Ma swoich zagorzałych wielbicieli i równie zajadłych przeciwników. W ciągu ostatnich lat z lokalnej tradycji stało się światową ikoną, wspieraną przez potężną machinę marketingową. Już w najbliższy czwartek swoją krótką ale głośną karierę rozpocznie tegoroczne Beaujolais Nouveau.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadza kontrole u 2000-2500 producentów rocznie. W trakcie kontroli inspektorzy IJHARS sprawdzają m.in. prawidłowość znakowania żywności. Zdarza się, że producenci umieszczają informacje na etykiecie, które mają zachęcić konsumenta do wyboru danego produktu, sugerując, że posiada specjalne właściwości, podczas gdy wszystkie podobne środki spożywcze posiadają takie właściwości.
Za oknami pojawiają się oznaki nadchodzącej zimy – ochłodzenie, plucha, pierwsze przymrozki. A wraz z nimi rosną szanse na to, że nasza odporność może nie poradzić sobie z bakteriami i wirusami. Wtedy na pomoc przychodzi dieta. Jak prawidłowo się odżywiać, aby wzmocnić naszą odporność i uniknąć przeziębienia? Jakie są fakty i mity związane z odżywianiem, podczas choroby?
Dotychczas prawdziwym celebrytą w dziedzinie poprawy pamięci był tłuszcz rybny. Teraz do tego szacownego grona sław trafiły seler i papryka. Wspomniane warzywa zawierają związek o nazwie luteolina, który łagodzi stany zapalny w mózgu i pomaga zapobiegać problemom z pamięcią powstałym w ich wyniku.
Przesuszona, podrażniona zimnem skóra to jesienna zmora każdej kobiety .Po co zadręczać się dyskomfortem jeśli można doczekać do wiosny z piękną jędrną, dobrze nawilżoną skórą? Nie uzależniajmy naszej urody i samopoczucia od pory roku!
Jak „dobrze" się starzeć? Można skonstruować całą listę spraw, które należałoby wziąć pod uwagę, ale na pewno jednym z jej punktów byłoby odpowiednie odżywianie się. To, co jemy, znacząco wpływa na nasze samopoczucie i wygląd, a dietetyczne wymagania zmieniają się wraz z wiekiem.