Liczba wyników: 892
Nastała jesień, a jednym z czynników ryzyka zapalenia oskrzeli, zapalenie krtani, zapalenie gardła i grypy jest chłodna pogoda tak charaktersytyczna dla tej pory roku w późniejszym jej okresie. Na szczęście dieta może być jednym z elementów pomagających zapobiec rozwojowi tych chorób.
Sezon przeziębień w pełni. Ryzyko zachorowania pogłębiają wahania temperatury. Rozgrzewanie się gorącymi napojami, zażywanie suplementów, częste mycie rąk i unikanie tłumów to powszechnie znane sposoby na profilaktykę przeziębień i grypy, można jednak zastosować także nietypowe metody - zobacz kilka z nich.
Wychodzenie na piwo może służyć nie tylko zacieśnianiu więzów towarzyskich, ale i mieć dobry wpływ na zdrowie. Co ciekawe, dotyczy to pań.
Gdy wzrasta codzienne spożycie owoców i warzyw (które nie są bogate w skrobię), zmniejsza się ryzyko przybierania na wadze.
Kwas acetylosalicylowy może zmniejszyć ryzyko raka żołądka.
Pojawiają się na skórze w wyniku operacji, wypadków czy przebytej choroby. Blizny, bo o nich mowa, mogą wywoływać nasz dyskomfort bez względu na płeć czy wiek. Zwykle z biegiem czasu niektóre blizny bledną, a są i takie, które bywają powodem niskiej samooceny. Są jednak metody, które pozwalają pozbyć się tych niechcianych pamiątek.
W organizmie gromadzą się toksyny i inne substancje, które wpływają na pogorszenie samopoczucia, a z czasem mogą też prowadzić do różnych dolegliwości. Nasze ciało oczyszcza się samo, ale warto mu czasem dopomóc w tym procesie. Zobacz, co jeść w tym celu.
Resweratrol, silny przeciwutleniacz znajdujący się np. w winogronach i czerwonym winie, zyskał już sławę środka na wiele problemów zdrowotnych, w tym na chorobę Alzheimera, raka, cukrzycę i wielu innych. Teraz przeprowadzono badania, z których wynika, że podawanie wspomninego związku w skoncentrowanych dawkach może faktycznie dać korzyści w hamowaniu rozwoju napowszechniejszej formy demencji.
Wraz z wiekiem trudniej jest utrzymać siłę mięśni, ale okazuje się, że mogą w tym pomóc jabłka i pomidory.
Z roku na rok systematycznie rośnie liczba osób cierpiących na krótkowzroczność. Sprzyjają temu nie tylko czynniki genetyczne, ale również długotrwała praca przy komputerze, nieodpowiednia dieta oraz fakt, że rzadko odwiedzamy okulistę. Oprócz coraz popularniejszej laserowej korekcji wzroku, nowoczesna okulistyka oferuje jednak rozwiązania, które są odwracalne i nie wymagają ingerencji w strukturę oka.