Liczba wyników: 4213
Witamina D sprzyja rozwojowi pewnego rodzaju bakterii jelitowych u myszy, co poprawia odporność na chorobę nowotworową.
Osoby cierpiące na kardiomiopatię mogły zużywać znacznie więcej tlenu podczas aktywności po zażyciu nowego leku. To zaś znacznie ułatwiło im wykonywanie wielu codziennych czynności.
Nowe badania podkreśliły silny związek między wyborami żywieniowymi i zdrowiem mózgu.
Dwie dekady siedzącego trybu życia wiążą się z dwukrotnie wyższym ryzykiem przedwczesnej śmierci w porównaniu z podejmowaniem aktywności fizycznej.
Opracowano nowe wkładki do butów, która pomagają zmniejszyć ryzyko owrzodzeń stopy cukrzycowej - niebezpiecznych otwartych ran, mogących prowadzić do hospitalizacji i amputacji palców, stóp lub nóg.
Cukrzyca, zanieczyszczenie powietrza spowodowane ruchem drogowym i spożycie alkoholu to najbardziej szkodliwe z kilkunastu modyfikowalnych czynników ryzyka demencji.
Eksperci z Narodowego Uniwersytetu w Singapurze pomagają wyjaśnić związek między ryzykiem raka i niewłaściwą dietą, a także powszechnymi chorobami, takimi jak cukrzyca, które wynikają ze złego odżywiania się.
Niezależnie od tego, czy wolisz jajka sadzone, ugotowane na twardo czy jajecznicę, możesz się wahać się przed ich zjedzeniem w obawie, że mogą podnosić poziom cholesterolu i być szkodliwe dla zdrowia serca. Badania pokazują jednak, że w ciągu czterech miesięcy poziom cholesterolu był podobny wśród osób, które jadły jajka przez większość dni w tygodniu i tych, które ich nie jadły.
Jakkolwiek rak płuc jest tradycyjnie uważany za chorobę palaczy, 15-20 procent nowo zdiagnozowanych nowotworów płuc występuje u osób, które nigdy nie paliły, a wiele z nich jest w wieku 40-50 lat.
Najlepiej jest, jeśli najwięcej wysiłku fizycznego podejmiesz w godzinach wieczornych.