Liczba wyników: 5274
Azotany dostarczane do organizmu w ciągu dorosłego życia poprzez picie wody z kranu i wody butelkowanej mogą być czynnikiem ryzyka raka prostaty, szczególnie w przypadku agresywnych nowotworów i u młodszych mężczyzn.
Od dawna wiadomo, że dieta może mieć wpływ na ryzyko rozwoju różnych nowotworów, okazuje się jednak, że może też oddziaływać na sam wzrost i rozprzestrzenianie się raka, ostrzegają uczeni z Cambridge University.
Zwiększenie liczby zachorowań na raka występującego w okolicy głowy i szyi może być spowodowane zakażeniem wirusem HPV – takie informacje na początku kwietnia opublikował magazyn HealthDay News. Chodzi o takie typy nowotworu jak: rak jamy ustnej, rak gardła, rak krtani, rak jamy nosowej, rak zatok, rak warg czy rak ślinianek.
Jeszcze 20 lat temu sytuacja kobiet z rakiem piersi wyglądała zupełnie inaczej niż obecnie. Wiedza o tym nowotworze była znikoma i ograniczała się do przekonania, że diagnoza oznacza wyrok. Dziś jest inaczej – wzrosła świadomość kobiet, przeżywalność – rak piersi nie jest już chorobą śmiertelną, ale przewlekłą. O tym, co się zmieniło przez te lata, co jest jeszcze do zrobienia w obszarze raka piersi oraz o tym, jak wygląda dostęp do nowoczesnego leczenia opowiada Elżbieta Kozik, prezes Stowarzyszenia Polskie Amazonki Ruch Społeczny.
Naukowcy z Niemieckiego Centrum Badań nad Rakiem (DKFZ) i Europejskiego Instytutu Bioinformatyki EMBL-EBI w Hinxton w Wielkiej Brytanii wykorzystali duńskie rejestry zdrowia do przewidywania indywidualnego ryzyka wystąpienia 20 różnych typów nowotworów z dużą dokładnością. Model można przenieść na niektóre inne systemy opieki zdrowotnej. Mogłoby to pomóc w identyfikacji osób o wysokim ryzyku zachorowania na nowotwór.
Jednemu na dziesięć przedwczesnych zgonów można by zapobiec, gdyby ludzie przynajmniej w połowie wypełniali zalecenia dotyczące poziomu aktywności fizycznej, mówią eksperci z Uniwersytetu Cambridge.
Mężczyźni z rakiem prostaty, którzy stosowali dietę w stylu śródziemnomorskim, mieli wolniejszy przebieg choroby.
Słodkie napoje, np. te gazowane, ale także stuprocentowe soki, mogą zwiększać ryzyko niektórych nowotworów.
Współczesny przemysł spożywczy stosuje dziesiątki różnych dodatków do żywności, nie wszystkie są jednak całkowicie bezpieczne dla zdrowia. Teraz australijscy uczeni „wzięli pod lupę" dwutlenek tytanu oznaczony jako E171.
Z amerykańsko-włoskich badań wynika, że promieniowanie o częstotliwości radiowej emitowane przez wzmacniacze sygnału w telefonii komórkowej mogą być rakotwórcze.