Liczba wyników: 2858
Trąd jest jedną z najstarszych i najbardziej uporczywych chorób na świecie, ale wywołujące ją bakterie mogą mieć również zaskakującą zdolność do wzrostu i regeneracji ważnego narządu.
Od jakiegoś czasu wiadomo, że nadwaga i otyłość są czynnikami ryzyka kilku form nowotworów. Wiadomo również, że otyłe kobiety są bardziej narażone na nowotwór niż ich rówieśniczki o wadze w normie, a poziom ryzyka zmniejsza się wraz z utratą masy ciała. Teraz oceniono związek pomiędzy otyłością, utratą masy ciała i rakiem hematologicznym.
Ludzie, którzy przestrzegają śródziemnomorskiego stylu życia, mają niższe ryzyko przedwczesnej śmierci z jakiejkolwiek przyczyny i z powodu raka, mówią medycy z La Universidad Autónoma de Madrid i Harvard T.H. Chan School of Public Health.
Kilkutygodniowa dieta o nikłej ilości węglowodanów poprawiła skład ciała, dystrybucję tłuszczu w organizmie i zdrowie metaboliczne.
Wiadomo, że pięć porcji warzyw i owoców daje dobre efekty dla zdrowia człowieka. Najkorzystniejszy mix zaś składa się dwóch porcji warzyw i owoców - to prawdopodobnie optymalna ilość zapewniająca dłuższe życie, mówią eksperci.
Dieta wysokotłuszczowa i ketogenna, nie tylko zwiększa długowieczność, ale także poprawia siłę fizyczną myszy, odkryli medycy z Uniwersytetu Kalifornijskiego.
W przypadku osób w średnim wieku z nadciśnieniem, wzrost ciśnienia krwi po przyjęciu pozycji stojącej może wskazywać zwiększone ryzyko poważnych zdarzeń sercowo-naczyniowych, takich jak zawał serca i udar mózgu.
U ludzi w podeszłym wieku z nadciśnieniem, którzy dzięki lekom utrzymywali dobowe skurczowe ciśnienie krwi na poziomie około 130 mm Hg przez trzy lata, nagromadzenie szkodliwych zmian w mózgu było o wiele mniejsze w porównaniu z osobami o wyższym ciśnieniu.
Codziennie przyjmowana tabletka łącząca leki na nadciśnienie i obniżenie poziomu cholesterolu, wraz z dodatkiem dawki kwasu acetylosalicylowego, zmniejsza liczbę przypadków chorób sercowo-naczyniowych.
W ostatnich dekadach wzrosła częstotliwość raka jelita grubego u osób poniżej 50-go roku życia. Jedną z możliwych przyczyn jest rosnący wskaźnik otyłości i stosowania diety wysokotłuszczowej. Teraz odkryto, jak bogate w tłuszcz jedzenie może zmieniać bakterie jelitowe i substancje trawienne zwane kwasami żółciowymi, nasilając prawdopodobieństwo rozwoju raka jelita grubego.