Liczba wyników: 4459
Ciągła senność, ospałość oraz brak sił do życia to zmora dotykająca niejedną osobę. Wszystkie te dolegliwości zwykle są objawami zwykłego niewyspania, jednak często kryje się za tym coś znacznie poważniejszego. Wśród powodów nieustannego zmęczenia może się też znaleźć nieprawidłowa dieta.
Stan zapalny jest reakcją układu odpornościowego na infekcję. To naturalny proces mający na celu usunięcie szkodliwego czynnika i przywrócenie normalnego funkcjonowania określonej części organizmu. Jeśli jednak stan taki jest silny i przedłuża się, skutkuje poważnymi kłopotami ze zdrowiem i sprzyja starzeniu się.
Wegetariański sposób odżywiania się może nie zapewniać organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, bogata w mięso dieta zaś może sprzyjać rozwojowi niektórych chorób. Fleksitarianizm ma być rozwiązaniem, które łączy w sobie zalety obu sposobów odżywiania się, unikając ich wad.
Dieta Atkinsa to niskowęglowodanowy plan odżywiania opracowany przez amerykańskiego lekarza Roberta Atkinsa. Jej twórca reklamowal ją jako kluczową dla skutecznej utracie na wadze i chociaż nie ma na to żelaznych dowodów, ten sposób odżywiania się zyskał sławę ułatwiającego utrzymanie ładnej sylwetki. Jeśli chcesz wypróbowac tę dietę, oto jej podstawowe założenia.
Starsze osoby stosujące dietę śródziemnomorską są mniej narażone na osłabienie funkcji poznawczych. Teraz lepiej zrozumiano mechanizmy biologiczne związane z wpływem diety na zdrowie poznawcze u seniorów.
Osoby stosujące dietę bogatą w zdrową żywność pochodzenia roślinnego i zawierającą ograniczone ilości mniej zdrowych produktów roślinnych, mogą zmniejszyć ryzyko udaru mózgu w porównaniu z osobami stosującymi diety o niższej jakości.
Oto kolejna zachęta do stosowania zdrowej diety: odpowiednie odżywianie ma związek ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju COVID-19 i jego poważnych powikłań, czytamy w magazynie „Gut".
Regularna aktywność fizyczna w połączeniu z dietą obejmującą owoce, warzywa i inną zalecaną żywność, może być kluczem do osiągnięcia optymalnego zdrowia kardiometabolicznego w późniejszym życiu.
Osoby, które stosowały dietę bogatą w czerwone i przetworzone mięso, smażone jedzenie, produkty z rafinowanych ziaren i wysokotłuszczowe produkty mleczne, były trzy razy bardziej narażone na chorobę oczu, która uszkadza siatkówkę i wpływa na centralne widzenie
Kolejne badania pokazują, że produkty pochodzenia zwierzęcego mogą zwiększać ryzyko problemów z układem sercowo-naczyniowym.