Liczba wyników: 9200
Lipid zajdujący się w awokado może wzmocnić wrażliwość na insulinę, co zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy.
Jeśli codziennie serwujesz sobie puszkę słodkiego napoju, narażasz się na znaczne ryzyko cukrzycy.
Warto jeść jogurt. Już jeden dziennie może obniżyć ryzyko cukrzycy o 18 procent.
Naukowcy odkryli, że starsi ludzie, którzy mają skłonność do ucinania sobie wielu drzemek, są bardziej narażeni na rozwój cukrzycy typu II. Badania, które zostało przeprowadzone w Chinach, wykazały również, że długie spanie powoduje zaburzenia stężenia glukozy.
Problemy mentalne moga być skuteczniej leczone, jeśli leczenie poznawczo-behawioralne jest wpsierane specjalną aplikacją na smartfon.
Brytyjscy uczeni zidentyfikowali sześć grup ludzi otyłych. Może to zrewolucjonizować leczenie nadwagi.
Walka z obecnością kwasów tłuszczowych trans w produktach spożywczych wchodzi w nowy etap. Po Danii, Islandii, Austrii oraz Stanach Zjednoczonych kolejny kraj – Norwegia – zaostrzył przepisy dotyczące tych niekorzystnych dla zdrowia tłuszczów. W Polsce żywieniowcy także alarmują, by unikać produktów z dużą zawartością kwasów tłuszczowych trans, jednak rodzimi konsumenci mają utrudnioną sytuację. W świetle polskiego prawa producenci nie mają obowiązku umieszczać na opakowaniu informacji o kwasach tłuszczowych trans i tego nie robią. Polakom, którzy chcą unikać „transów” pozostaje dogłębna analiza składów produktów w poszukiwaniu określeń mogących wskazywać na obecność tych niezdrowych tłuszczów.
Ministerstwo Zdrowia poninformowało iż pojawiły się podejrzenia, że poziom bezpieczeństwa stosowanych przy cukrzycy typu 2 leków zawierających rozyglitazon nie jest zadowalający. Działania w sprawie wyjaśnienia, czy leki zawierające tę substancję czynną są bezpieczne dla pacjentów podjęła już Komisja Europejska.
Kiepski sen powoduje nie tylko odczuwanie zmęczenia w ciągu dnia, może być też prekursorem cukrzycy.
Picie mleka jest związane m. in. ze zmniejszeniem ryzyka cukrzycy, zespołu metabolicznego i raka jelita grubego.