Liczba wyników: 2670
Ponad 5 milionów osób z USA, które przeżyły raka, doświadcza przewlekłego bólu - jak się okazuje, to odsetek prawie dwukrotnie wyższy niż w populacji ogólnej.
Brokuły, kapusta, rzepa i gorczyca - ich codzienne jedzenie chroni przed większością nowotworów.
Coraz wyższy poziom otyłości zwiększa obciążenie nowotworami na całym świecie, mówią medycy z University of Queensland.
Dosładzane cukrem napoje mogą sprzyjać nowotworowi jelita grubego i okrężnicy.
Każdy, kto codziennie je ponad 40 gramów wędlin lub innego rodzaju przetworzonego mięsa, prosi się o kłopoty: ryzyko przedwczesnej śmierci wzrasta o 18 procent na każde 50 gramów przetworzonego mięsa dziennie.
Warto regularnie się badać, przypominają onkolodzy. Tylko dostatecznie wczesne wykrycie nowotworu pozwala na zwiększenie skuteczności leczenia choroby.
Serwowanie sobie tak zwanego „śmieciowego jedzenia" oznacza wyższe zagrożenie nowotworami, ostrzegają francuscy i brazylijscy uczeni.
Włoscy urolodzy zalecają mężczyznom codzienne raczenie się kieliszkiem czerwonego wina oraz częste uprawianie seksu - dzięki temu panowie mają większe szanse na uchronienie się przed rakiem prostaty.
Rak trzustki jest trudny do wykrycia. Zazwyczaj diagnoza jest możliwa dopiero przy guzach znacznej wielkości. Tymczasem szybkie rozpoznanie choroby daje szanse na skuteczne leczenie. Teraz okazuje się, że może w tym pomóc proste badanie krwi.
Słodycze mogą być pomocne w diagnozowaniu nowotworu.