Liczba wyników: 12274
Współczesne łazienki miewają bardzo ciekawy design i imponujące rozwiązania, ale okazuje się, że większość z nich odznacza się jednym ważnym mankamentem - toaletami, które nie sprzyjają załatwianiu potrzeb fizjologicznych. Tymczasem dobrze zaprojektowana ubikacja lub przyjęcie odpowiedniej pozycji pozwala pozbyć się zaparć.
Pogoda nas nie rozpieszcza i naprawdę łatwo jest się przeziębić. Wystarczy jednak kilka prostych działań, by poprawić odporność i móc liczyć na przebycie sezonu bez chorób.
Badania dowodzą, że niedobór witaminy B12 dotyczy kilkunastu procent ludzi, a u kilkadziesięciu procent jej poziom jest na granicy niedoborów. Tymczasem niedostatki tej witaminy są bardzo groźne dla zdrowia.
Tak powszechny obecnie siedzący tryb życia odpowiada za kilka procent wszystkich zgonów.
W pierwszych dwóch dniach września ZUS przyjął 20 razy więcej wniosków o emeryturę niż średnio dziennie w 2016 r. Łącznie w ostatnim kwartale 2017 roku będzie blisko 331 tys. osób, które będą mogły przejść na emeryturę. Eksperci podkreślają jednak, że im wcześniej przechodzimy na emeryturę, tym niższe świadczenie otrzymujemy. Przed podjęciem decyzji warto się skonsultować z doradcą emerytalnym. Od początku lipca we wszystkich oddziałach Zakładu Ubezpieczeń Społecznych 595 doradców emerytalnych pomaga w wyborze najlepszego momentu przejścia na emeryturę.
Witamina C – myślimy o niej ciepło, gdy na dworze robi się zimniej, czyli w okresie jesienno-zimowego sezonu przeziębień. I słusznie, ponieważ wspomaga działanie systemu odpornościowego. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pełni też inne ważne funkcje w organizmie ludzkim, który sam nie potrafi jej gromadzić. Dlatego właśnie konieczne jest codzienne dostarczanie sobie witaminy C z pożywieniem. Podstawowym jej źródłem w naszej diecie powinny być warzywa i owoce oraz ich przetwory.
Starszy wiek wiąże się z większą zapadalnością na wiele chorób. Jednym ze schorzeń, które zdecydowanie częściej rozpoznaje się u seniorów są chłoniaki - nowotwory układu chłonnego. Ryzyko ich wystąpienia u 70-latka jest aż trzydziestokrotnie wyższe niż u 20-latka.
Ponad 65% Polek nie wie, że osteoporoza postępuje zupełnie bezobjawowo. Tymczasem to schorzenie przez wiele lat może bezboleśnie osłabiać tkankę kostną i ujawnić się dopiero w formie niebezpiecznego złamania. Co jeszcze warto wiedzieć na temat „cichego złodzieja kości”? Czy można się przed nim zabezpieczyć? W ramach programu „Profilaktyka osteoporozy” wyjaśniamy to wraz z ekspertem, reumatologiem, dr n. med. Marią Rell-Bakalarską.
Warzywa i owoce zawierają cenne składniki pokarmowe: witaminy, minerały, antyoksydanty oraz błonnik. Organizm nie potrafi magazynować niektórych z tych substancji, dlatego dla dobrego ich wykorzystania powinniśmy spożywać niewielkie ilości warzyw i owoców wielokrotnie w ciągu dnia. Ważna jest także ich różnorodność i odpowiednie proporcje. I choć Polacy coraz częściej włączają te produkty do swojego menu, to wciąż jednak są to niewystarczające ilości.
Gdy robimy wywar warzywny, zawsze kupujemy włoszczyznę – choć każde z warzyw wchodzących w jej skład możemy kupić oddzielnie. Jest podstawą bulionu, z którego gotujemy rosół, bazą do zup, sosów i do risotto. Skąd się wzięła włoszczyzna i dlaczego ten zestaw jest tak wyjątkowy?