Liczba wyników: 17881
Jagody, warzywa, ryby, produkty pełnoziarniste i olej rzepakowy - to główne składniki diety nordyckiej, która jest uznawana za niezwykle zdrową, smaczną i zrównoważoną. Taki sposób odżywiania się może zapobiegać otyłości i zmniejszać ryzyko chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, nadciśnienia oraz nadmiaru cholesterolu.
Nieumiejętność odróżnienia fałszywych wiadomości od prawdziwych może mieć poważne konsekwencje dla fizycznego, emocjonalnego i finansowego stanu danej osoby - zwłaszcza w przypadku osób starszych, które podejmują więcej decyzji dotyczących swojego zdrowia.
Na Uniwersytetu Południowej Australii odkryto kolejny powód, dla którego wszyscy powinniśmy zwracać większą uwagę na zdrowie psychiczne: jest ono ściśle powiązane ze zmianami ciśnienia krwi i tętna.
Mężczyźni, którzy oddają krew, mogą miećnawet o 30 procent niższe ryzyko wystąpienia chorób serca.
Od dawna znane są korzyści zdrowotne wynikające z codziennego spaceru. Wiadomo np., że osoby, które regularnie się ruszają, są mniej narażone na problemy z sercem, udar, cukrzycę i demencję.
Chociaż rak jest chorobą genetyczną, składnik genetyczny to zaledwie jeden element układanki - w jego rozwoju rolę odgrywają też czynniki środowiskowe i metaboliczne, mówią uczeni z University of Alberta.
Dbanie o dobre nawodnienie może wiązać się ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju niewydolności serca. Dostarczanie sobie odpowiedniej ilości płynów przez całe życie nie tylko wspomaga funkcjonowanie organizmu, ale może osłabić ryzyko poważnych problemów z sercem w późniejszych latach.
Radioterapia to jeden ze sposobów na walkę z nowotworami. Jednak możliwe, że w przyszłości będzie wykorzystywana także do stymulowania układu odpornościowego, a tym samym jeszcze skuteczniejszego leczenia raka. Na Politechnice Darmstadt odkryto, że promieniowanie rentgenowskie wyzwalają nasilenie sygnalizacji wapnia w komórkach układu odpornościowego.
Aktywność fizyczna podejmowana przez całe życie może chronić przed związaną z wiekiem utratą masy i funkcji mięśni.
Jak się wydaje, lit może zmniejszyć ryzyko rozwoju demencji.
Ultraprzetworzone jedzenie podnosi poziom cukru u diabetyków