Liczba wyników: 12139
To, co jemy wieczorną porą, ma duże znaczenie dla jakości snu. Problemy z zasypianiem, wybudzanie się, koszmary - to wszystko może wynikać z rodzaju zjedzonej kolacji.
Gdy nadchodzi jesień, coraz częściej mamy ochotę na słodkie, ciepłe i wysokokaloryczne potrawy. Nie ma w tym nic zaskakującego – organizm powoli przestawia się na tryb „trzeba jakoś przetrwać tę zimę”. Co zrobić, aby jesienna aura za oknem i podwyższony apetyt nie skończyły się niechcianymi dodatkowymi kilogramami?
Budzisz się z bólem gardła, potem przychodzi katar, kaszel i kichanie – to jasne, że złapała Cię infekcja. Niestety, nie ma lekarstwa na przeziębienie, ale warto je poskromić, zanim dojdzie do powikłań np. zapalenia krtani czy płuc. Na szczęście istnieje kilka sposobów, dzięki którym szybciej rozprawisz się z wirusem i wrócisz do pełni sił.
W tym roku Medyczny Nobel został przyznany za odkrycia dotyczące mechanizmów molekularnych kontrolujących rytm okołodobowy.
Nie rezygnuj ze śniadania, nawet gdy rano się śpieszysz - pierwszy posiłek nie tylko daje energię na początek dnia i „budzi" organizm, ale też może mieć wpływ na niższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Jeśli mimo upływu lat, pilnujesz wagi i nie zyskujesz kolejnych kilogramów, masz większe sznase na ochronę przed cukrzycą.
Warzywa i owoce powinny być istotnym elementem zbilansowanej diety – co do tego wątpliwości nie mają specjaliści ds. żywienia i dietetycy w całej Europie. Wskazania odnośnie spożycia produktów z tej grupy różnią się jednak w poszczególnych państwach. Jak pokazują dane, w większości krajów Europy rekomendacje ekspertów niestety nie znajdują odzwierciedlenia w diecie mieszkańców. Czy Polacy wpisują się w ten niepokojący trend?
Jeśli regularnie ćwiczysz, możesz liczyć na niższe ryzyko depresji. Ryzyko zapadnięcia na depresję zmniejsza nawet jedna godzina aktywności fizycznej w tygodniu.
Witaminy i związki mineralne są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Podczas jednak, gdy niektóre z nich możemy z łatwością dostarczać z licznymi produktami spożywczymi, inne nie występują powszechnie w pokarmach. Tak jest w przypadku witaminy D, która ma niebagatelny wpływ na rozwój już od pierwszych dni życia.
Jesienią chętniej przebywamy w domach i oddajemy się błogiemu lenistwu. Aktywności nie sprzyja przecież pogoda. Dotyczy to nie tylko seniorów, ale też i ludzi młodych – wszyscy odczuwamy o tej porze roku spadek sił witalnych. Tymczasem właśnie teraz powinniśmy podejmować aktywność, aby poprawić i wzmocnić odporność przed zbliżającą się zimą. Podpowiadamy seniorom, jak aktywnie spędzić tegoroczną jesień.
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu