Liczba wyników: 18819
Powszechnie uważa się, że odżywianie, które obejmuje okresy postu, poprawia zdrowie. Eksperci chcieli jednak wiedzieć, dlaczego tak się dzieje. Stąd przeprowadzili eksperymenty na krótko żyjących rybach proporczykowcach.
Wśród zdrowych ludzi, których zwyczajowy czas snu wynosił co najmniej 6,5 godziny, późne pory zasypiania były powiązane z większym spożyciem fast foodów i mniejszą ilością warzyw w diecie. Przekładało się to też na mniejszą aktywność fizyczną.
Osoby, które bardzo nieregularnie sypiają, mogą być bardziej narażone na demencję niż ci, którzy śpią o stałych porach.
W przypadku seniorów poranna sesja ćwiczeń o umiarkowanej intensywności poprawia funkcje poznawcze, takie jak podejmowanie decyzji w ciągu dnia, w porównaniu z długotrwałym pozostawaniem w pozycji siedzącej.
Osoby z poważnymi chorobami psychicznymi prawie dwukrotnie częściej zmagają się z wielochorobowością fizyczną.
Odpowiednia pielęgnacja zębów może być powiązana z lepszym zdrowiem mózgu. Choroby dziąseł i utrata zębów mają związek z kurczeniem się hipokampa, obszaru mózgu, który odgrywa rolę w zapamiętywaniu i chorobie Alzheimera.
U osób z podwyższonym poziomem cukru we krwi ryzyko pogorszenia funkcji poznawczych i otępienia jest wyższe niż u pozostałych.
Sprawdzono związek między wydajnością w pracy i nawykami związanymi ze stylem życia wśród japońskich pracowników. Jak ustalono, niewystarczająca ilość snu była dominującym czynnikiem wpływającym na wydajność pracy u mężczyzn i kobiet. Na drugim miejscu znajdował się brak regularnych ćwiczeń i spożywania posiłków późnym wieczorem. Odkryto też, że mężczyźni częściej niż kobiety mieli nawyki związane ze stylem życia, które wpływały na wydajność w pracy.
Starsze osoby, które mają wyższy poziom trójglicerydów, mogą być mniej narażone na demencję i cechują się wolniejszym osłabieniem funkcji poznawczych w porównaniu z osobami o niższej ilości tej formy tłuszczu.
Starsze osoby stosujące dietę śródziemnomorską są mniej narażone na osłabienie funkcji poznawczych. Teraz lepiej zrozumiano mechanizmy biologiczne związane z wpływem diety na zdrowie poznawcze u seniorów.