Liczba wyników: 17878
Starzenie się mózgu jest przyspieszone o około 26 proc. u osób z postępującą cukrzycą typu 2 w porównaniu z ludźmi bez tej choroby.
Niski poziom witaminy K wiąże się ze zwiększonym ryzykiem ograniczenia mobilności i niepełnosprawności u osób starszych.
Wiele osób doświadcza drętwienia, mrowienia i bólu stóp bez znanej przyczyny. To neuropatia małych włókien, który może skutkować osłabieniem i problemami z równowagą. W licznych przypadkach ludzie zmagają się zarówno z neuropatią małych, jak i dużych włókien.
Wszyscy pamiętamy stare filmy z liceum, w których dziwaczny, odizolowany nastolatek zakochuje się w najpiękniejszej dziewczynie w całej szkole. Film zaczyna się od przedstawienia dziewczyny, która nie wie nic o niezbyt popularnym bohaterze, ale pod koniec ona też się w nim zakochuje. To klasyczna formuła romantycznego obrazu. Jak uważają badacze z University of Missouri, takie relacje jednak najlepiej pozostawić jedynie w filmach...
Jedzenie co najmniej dwóch porcji awokado tygodniowo wiązało się z niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, a zastąpienie tym owocem niektórych produktów zawierających tłuszcz, takich jak masło, ser lub przetworzone mięso, miało związek z niższym ryzykiem wystąpienia zdarzeń sercowo-naczyniowych.
Gdy wkraczamy w wiek emerytalny, większość z nas nie już tak bystra mentalnie jak kiedyś. Według eksperta z University of Alberta jednak znacząca część ludzi ma zdolność odwrócenia osłabienia umysłowego, które towarzyszą starzeniu się.
Aż 20 procent światowej populacji wykonuje pracę zmianową. Ich odmienny cykl snu i czuwania zwiększa ryzyko różnych zaburzeń zdrowotnych, w tym cukrzycy, zawałów serca, raka i udarów.
Okres przejścia na emeryturę może nasilać społeczno-ekonomiczne nierówności w poziomie stresu i stanu zdrowia.
Ludzie, którzy pracują na stanowiskach wymagających mniejszej aktywności fizycznej - np. przy biurku - są mniej narażeni na osłabienie zdolności poznawczych w późniejszym czasie niż osoby, których obowiązki wymagają używania siły fizycznej.
Grillowana lub dobrze wysmażona wołowina, kurczak, czy ryba mogą zwiększać ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego u osób regularnie jedzących takie dania.
Ultraprzetworzone jedzenie podnosi poziom cukru u diabetyków