Liczba wyników: 14497
8 marca, w święto kobiet, wychodzą „z szafy” różne stereotypy na temat pań. Współczesnym symbolem kobiecości są np. szpilki. Kobiety jednak coraz częściej przedkładają swoje zdrowie nad to „co wypada”, a wysokie obcasy – tak jak zalecają fizjoterapeuci – zakładają tylko na specjalne okazje.
Nie trzeba wyciskać siódmych potów, by zachować dobrą sprawność i uchronić się przed różnymi chorobami w dojrzałym i starszym wieku. Kobiety po sześćdziesiątce zyskują znaczne korzyści dla serca już dzięki energicznym spacerom.
Wskaźnikiem niepokoju kobiet w średnim wieku obwód talii może być istotnym wskaźnikiem niepokoju u kobiet w średnim wieku.
Serwowanie sobie tak zwanego „śmieciowego jedzenia" oznacza wyższe zagrożenie nowotworami, ostrzegają francuscy i brazylijscy uczeni.
Odra jest chorobą o bardzo wysokiej zaraźliwości. Towarzyszą jej liczne powikłania (w tym ostre zapalenie mózgu) prowadzące nawet do śmierci. Według szacunków WHO odra powoduje 10% wszystkich zgonów, wywołanych różnymi przyczynami, wśród dzieci poniżej 5 roku życia. Tym samym stanowi ósmą z kolei przyczynę zgonów na świecie. Odra rozprzestrzenia się, choć mamy na nią szczepionkę. Dlaczego tak się dzieje?
Czekolada to nie tylko wyśmienita przekaska. Może poprawiać nastrój i korzystnie wpływać na zdrowie fizyczne. Może również poprawiać pamięć.
Po pierwsze nie szkodzić – to jedna z naczelnych zasad etycznych w medycynie. Powinna ona dotyczyć również masek antysmogowych, które przecież są stworzone po to, aby nas chronić. Ale czy rzeczywiście zawsze tak jest? Jak powinniśmy ich używać, aby przypadkiem nie zaszkodziły naszemu zdrowiu?
Wśród wielu osób panuje przekonanie, że mróz zabija wirusy. Łagodne zimy to według nich powód licznych zachorowań na przeziębienie lub grypę. A jest wręcz odwrotnie! Wirusy preferują niższe temperatury – to właśnie wysokich nie lubią. Skąd się wziął ten mit? Jak chronić się przed wirusami? Jakie metody leczenia stosować?
Regularne jedzenie ryb może mieć związek z niższym ryzykiem rozwoju stwardnienia rozsianego.
Eksperci z Yale Cancer Center mówią, że osoby z III stopniem raka jelit, które regularnie jedzą orzechy, rzadziej doświadczają nawrotu choroby niż pozostałe osoby.
Ultraprzetworzone jedzenie podnosi poziom cukru u diabetyków