Liczba wyników: 17878
Umiarkowane spożycie jajek może zwiększyć ilość zdrowych dla serca metabolitów we krwi.
Koper włoski, roślina o smaku anyżu chętnie używana w kuchni, od dawna jest znana ze swoich korzyści zdrowotnych - może pomóc między innymi przy kłopotach z trawieniem. Potwierdzono też, że koper jest skuteczny w leczeniu objawów pomenopauzalnych, takich jak uderzenia gorąca, bezsenność, suchość genitaliów i niepokój, a przy tym nie daje poważnych skutków ubocznych.
Aktywność fizyczna i umysłowa pomaga zachować zdolności myślenia oraz opóźnić demencję. Korzyści te mogą się jednak różnić u mężczyzn i kobiet.
Kobiety, które jedzą banany, awokado i łososia, mogą zmniejszyć negatywny wpływ soli na swoją dietę. Jedzenie bogate w potas wiąże się z niższym ciśnieniem krwi, szczególnie u pań, które serwują sobie duże dawki soli.
Dlaczego niektórzy ludzie ze złogami amyloidowymi w mózgu związanymi z chorobą Alzheimera nie wykazują żadnych objawów choroby, podczas gdy inni z taką samą ilością tych złogów mają wyraźne problemy z pamięcią i myśleniem? Aby odpowiedzieć na to pytanie, przyjrzano się czynnikom genetycznym i czynnikom stylu życia, które mogą pomóc w stworzeniu „rezerwy poznawczej" zapewniającej ochronę przed chorobą.
Mózgi osób starszych są nie tyle wolniejsze, ile raczej mądrzejsze niż mózgi młodych, co pozwala seniorom osiągnąć zrównoważony poziom wydajności, mówią geriatrzy z Uniwersytetu z Montrealu.
Korzystanie z urządzeń cyfrowych, takich jak smartfony, może pomóc poprawić zdolności zapamiętywania i zapobiegać popadaniu w lenistwo lub zapominalstwo.
Nowe badania dowodzą, że tłuste posiłki mogą nie tylko poszerzaćtalię, ale także siać spustoszenie w mózgu.
Zidentyfikowano geny związane ze starzeniem się, które mogą pomóc wyjaśnić, dlaczego niektórzy ludzie starzeją się w innym tempie niż pozostali.
Tryptany, powszechnie przepisywana grupa leków na migrenę, mogą być także przydatne w leczeniu otyłości. W testach na otyłych myszach codzienna dawka tryptanu powodowała, że zwierzęta jadły mniej i traciły na wadze.
Ultraprzetworzone jedzenie podnosi poziom cukru u diabetyków