Liczba wyników: 950
Jest stosowany od czasów starożytnych jako lek i jako przyprawa. Koper włoski (inaczej fenkuł włoski) jest warzywem cenionym za chrupiącą teksturę i świeży smak przypominający nieco anyż. Ma wiele kulinarnych zastosowań - może być spożywany zarówno surowy, jak i gotowany, silnie kojarzy się z grecką i włoską kuchnią, ale ostatnio został rozpowszechniony na całym świecie. Przydaje też ważnych korzyści zdrowotnych, może osłabić ryzyko raka i chorób serca. Zawiera silne antyoksydanty.
Dynia jest przydatna nie tylko w Halloween. Ze względu na ważne wartości odżywcze warzywo powinno częściej gościć na naszych stołach. Szczególnie cenione jest za istotną zawartość witaminy C.
Osoby cierpiące na chorobę nowotworową starają się zrobić wszystko, aby pokonać i zapomnieć o raku. Wiele mówi się o tym, jak powinna wyglądać dieta osoby chorej - co powinno się jeść, jakie suplementy przyjmować. Nie wszystkie rady dotyczące diety i suplementacji dla osób chorych na nowotwory są prawdziwe. Wokół tej tematyki narosło sporo mitów. Program "Jestem przy Tobie", który wspiera kobiety zmagające się z nowotworami, zapytał o te kwestie Emilię Kałędkiewicz, dietetyka z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, specjalistującego się w dietoprofilaktyce chorób nowotworowych.
Niesprzyjająca aura za oknem sprawia, że nasz organizm spowalnia. Zarówna kondycja fizyczna, jak i psychiczna doświadczają jesieni – w rezultacie pojawia się charakterystyczna dla tej pory roku chandra. O sposobach na przetrwanie tego trudnego momentu opowiada Agnieszka Piskała, koordynatorka III edycji programu Natalia Honorata Witalna.
Są dość popularne na naszych stołach, ale jeśli ktoś rzadko je sobie serwuje, powinien przeczytać poniższe informacje i znaleźć motywację do umieszczenia jaj w diecie.
Czerwony olej zawiera znaczne ilości beta-karotenu oraz witaminy E, które pozwoliły na przydanie mu miana „super jedzenia".
Jesień wiąże się z określoną ofertą dietetyczną. Są produkty, dla których to główny sezon i po nie warto sięgać, by zyskać jak najwięcej odżywczych korzyści. W październiku i listopadzie serwuj sobie szczególnie często: jabłka, brukselkę, dynię, słodkie ziemniaki, winogrona i śliwki.
Co przechowujesz w swojej lodówce? To pytanie zadane Europejkom przez instytut badawczy na zlecenie Samsung doprowadziło do zaskakujących rezultatów. W naszych lodówkach trzymamy bowiem nie tylko jedzenie. Miliony kobiet w Polsce, Niemczech czy Wielkiej Brytanii zdążyło już przenieść… swoje kosmetyki z łazienkowej szafki do chłodziarki. Co zaskakujące, coraz częściej aranżujemy też dodatkowe miejsce w lodówce na… cenne ubrania i dodatki modowe.
Gotowane na twardo lub miękko, sadzone, czy w formie jajecznicy - są częstym składnikiem codziennej diety. Jednakże jaja mogą być wykorzystywane także poza kulinarnie i to do wielu rozmaitych rzeczy. Przejrzyj listę ich niezwykłych zastosowań.
Uwydatnienie zmarszczek, wady zgryzu i wymowy, zapadnięcie żuchwy oraz utrata pozostałych zębów. To konsekwencje utraty choćby jednego zęba – apelują stomatolodzy. Braki w uzębieniu to nie tylko problem estetyczny, ale też zdrowotny. Dlatego trzeba uzupełniać ubytki, nawet te, których nie widać kiedy się uśmiechamy.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami