Liczba wyników: 11969
Działania realizowane przez Policję i straże miejskie na rzecz poprawy bezpieczeństwa pieszych i rowerzystów są niewystarczające w stosunku do faktycznego poziomu zagrożenia tej grupy uczestników ruchu drogowego – alarmuje Najwyższa Izba Kontroli. Zarówno skala, jak i kierunek prowadzonych działań w ograniczonym stopniu wpływały na poprawę poziomu bezpieczeństwa.
Prawidłowe stężenie żelaza w organizmie redukuje ryzyko wystąpienia chorób serca, udarów, raka jelita grubego oraz kamieni nerkowych. Około 70% przyswajanego codziennie żelaza jest związane w krwi, głównie w postaci hemoglobiny czyli „oddechowego” barwnika krwi, który dostarcza tlen do wszystkich komórek organizmu.
Możliwość obniżenia ciśnienia krwi za naciśnięciem przycisku brzmi jak fantastyka naukowa. A jednak. Dzięki odkryciu naukowców z Oxford University być może stanie się to rzeczywistością. Dowiedziono, że stymulacja niektórych części mózgu za pomocą elektrod może wpływać na obniżenie ciśnienia krwi u ludzi.
Nadmiar cholesterolu prowadzi do tworzenia się złogów tłuszczowych w naczyniach krwionośnych, które zaburzają przepływ krwi przez tętnice. W efekcie serce może nie otrzymywać dostatecznej ilości krwi bogatej w tlen, co zwiększa ryzyko zawału. Co więcej, niedostateczny dopływ krwi do mózgu może wywoływać udar. Czy da się dostrzec objawy zbyt dużej ilości cholesterolu w organizmie?
Na pewno nie należy do najpopularniejszych napojów, ale warto wziąć go pod uwagę przy planowaniu codziennego menu. Sok z buraków zwiększa dopływ krwi do mózgu i poprawia zdolności poznawcze.
Wyniki badań przeprowadzonych na zlecenie marki Soplica we wrześniu br. dowiodły, że nawet 20% kierowców „wsiadło za kółko” mimo braku pewności, czy rzeczywiście stężenie alkoholu w ich krwi spadło poniżej dopuszczalnego prawem poziomu. Jak pokazują dane, tylko w 2007 roku policjanci zatrzymali blisko 24 tysiące osób kierujących pojazdami i mających od 0,2 do 0,5 alkoholu w organizmie. Statystyki te oraz problem tzw. nieświadomie pijanych kierowców skłoniły markę Soplica do podjęcia działań edukacyjnych w ramach akcji społecznej pod hasłem „AlkoCasco – alkomat w każdym aucie”.{gencode}www.alkocasco.pl {/gencode}
Podwyższony poziom cholesterolu wiąże się z wyższym ryzykiem rozwoju miażdżycy czy choroby niedokrwiennej serca. Może także prowadzić do zawału serca. Warto więc regularnie się badać i przestrzegać zdrowej diety. Poniżej prezentujemy listę produktów, które pomagają w kontroli poziomu cholesterolu.
Czyżby wielki powrót masła? Naukowcy radzą po nie sięgnąć argumentując, że w „magiczny" sposób „rozpływa się" we krwi. jednocześnie jednak zaznaczają, że tłuszcz tego rodzaju warto dostarczać organizmowi w niewielkich ilościach, bowiem nie sprzyja zdrowiu szczególnie osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu, miażdżycą, nadciśnieniem tętniczym, chorobami układu krążenia.
Wają pozytywny wpływ na właściwe działanie układu sercowo-naczyniowego dzięki temu, że obniżają poziom cholesterolu we krwi i w małym stopniu również ciśnienie tętnicze oraz zmniejszają skłonności do tworzenia się zakrzepów - to tylko niektóre zalety kwasów omega-3 i 6. Warto zadbać, aby w odpowiedniej ilości znalazły się w naszym codziennym jadłospisie.
Wśród wielu osób panuje mit, że cukier trzcinowy jest znacznie zdrowszy niż cukier biały. Cukier jest w zasadzie czystą sacharozą. Powstaje w procesie rafinacji, czyli oczyszczania melasy – ciemnobrązowego syropu, którego znaczny udział stanowi dwucukier sacharoza. W zależności od stopnia rafinacji otrzymywany jest różny rodzaj cukru. Im cukier mniej oczyszczony, tym ma ciemniejszą barwę. Jednak należy podkreślić, że wartość energetyczna cukru białego i brązowego jest praktycznie taka sama.