Liczba wyników: 2640
Udar może mieć różne przyczyny. Zakrzepowo-miażdżycowy jest wywoływany przez skrzep, który tworzy się ze złogów nagromadzonych w naczyniach krwionośnych w mózgu. Jak ustalono ostatnio, osoby w rok po udarze, które mają wyższy poziom trójglicerydów we krwi, są bardziej narażone na kolejny udar lub inne problemy sercowo-naczyniowe, niż ci, którzy przeszli udar, ale poziom trójglicerydów pozostaje u nich w normie.
Ludzie sędziwi spokojniej odchodzą we własnym domu lub w domu opieki niż w szpitalu, mówią eksperci z University of Cambridge.
Geriatrzy sugerują, że ćwiczenia fizyczne mogą poprawić zdrowie mózgu u seniorów i opóźniać rozwój choroby Alzheimera.
Niemal u jednej trzeciej (u 32 na 100) seniorów zarażonych COVID-19 w 2020 roku rozwinęła co najmniej jedna nowa choroba, która wymagała pomocy medycznej w ciągu kilku miesięcy po początkowym zakażeniu. To znacznie więcej niż wśród osób, które nie zachorowały na COVID-19.
Osoby z łagodnymi urazami mózgu mogą być bardziej narażone na zaburzenie lub osłabienie funkcji poznawczych rok później, w porównaniu z ludźmi, którzy nie doznali urazu. Co więcej, ludzie z problemami poznawczymi częściej też zmagali się z innymi objawami, takimi jak lęk i niższe zadowolenie z życia.
90 minut ćwiczeń o umiarkowanej intensywności tu po szczepionce przeciw grypie lub COVID-19 może przydać dodatkowego wzmocnienia odporności.
Wraz ze wzrostem wskaźników otyłości na całym świecie i nadmiarem cukru w diecie uważanym za bezpośredni czynnik tego problemu, trwają poszukiwania metod leczenia, które odwróciłyby ten trend. Oto, co ustalili pracownicy Queensland University of Technology.
Polifenol amazońskiego owocu camu camu (o nazwie kastalgina), zwiększa skuteczność immunoterapii u myszy, zmieniając ich mikrobiom.
Program redukcji stresu w oparciu o uważność (mindfulness-based stress reduction, MBSR) daje korzyści pacjentom z przewlekłym bólem i depresją, prowadząc do znacznego osłabienia dolegliwości bólowych, a także poprawy nastroju i zdolności funkcjonalnych
Osoby stosujące dietę bogatą w czerwone i przetworzone mięso, smażone potrawy, zboża rafinowane i wysokotłuszczowy nabiał, są trzykrotnie bardziej narażone na rozwój choroby oczu, która uszkadza siatkówkę i zaburza widzenie centralne.