Liczba wyników: 837
Tradycja Bożego Narodzenia to nie tylko (i nawet nie przede wszystkim) karp, choinka i tłumy w centrach handlowych. Wszyscy cieszymy się na nadchodzące święta. Niektórzy również dlatego, że już za tydzień znajdą się z dala od mrozu, śniegu i stresujących przygotowań.
Jeszcze mały kawałek karpia, porcyjka świątecznego bigosu, dokładka kutii i parę pierniczków - w Wigilię i Boże Narodzenie trudniej sobie odmówić smakołyków, zwłaszcza tych które pojawiaja się na stole tylko ten jeden raz w roku. Jednak podjadanie może się źle skończyć dla naszego żołądka. Jak postępować, żeby uniknąć przejedzenia? Jak złagodzić nieprzyjemne skutki nadmiernego łakomstwa?
Święta to cudowny czas, ale niekoniecznie dla naszego żołądka. Smażone ryby, majonez, śmietana, słodkie ciasta - to dla niego spore obciążenie. Tymczasem wystarczy pamiętać o kilku wskazówkach, by uniknąć bólu brzucha i móc w pełni cieszyć się świąteczną atmosferą.
Zrezygnować z tradycyjnych przysmaków czy na kilka dni zapomnieć o diecie? Jak przetrwać Święta i nie przytyć podpowiada dietetyk.
Okres jesienno-zimowy wiąże się z krótszymi dniami, mniej przychylną aurą, określonymi modyfikacjami codziennej rutyny spowodowanymi niesprzyjającą pogodą. To wszystko sprawia, że opisywany sezon wiąże się z osłabieniem nastroju. Różni eksperci radzą, jak sobie poradzić z depresyjnym samopoczuciem.
Jesienna aura nie sprzyja optymistycznemu myśleniu, niedostatek słońca, a w konsekwencji również witaminy D, powoduje spadek energii. Natomiast deszcze i chłodne dni sprzyjają przeziębieniom. Najbliższe miesiące nie będą dla nas łatwe. Nadeszła więc pora, by aktywnie zadbać o siebie i swoje zdrowie.
Z kuchnią związane są spore wydatki obejmujące m.in. zakup, przechowywanie oraz przygotowywanie jedzenia. Dlatego wdrożenie planu domowego oszczędzania warto zacząć właśnie od tego miejsca. Nie oznacza to bynajmniej, że musimy rozpocząć głodówkę. Można ograniczyć wydatki nie rezygnując z komfortowego życia. Wystarczy zastosować się do kilku prostych zasad, by zatrzymać część oszczędności uciekających przez kuchenne drzwi.
Kto by pomyślał, że w XXI wieku, stuleciu nowoczesnych technologii, minimalizmu i innowacji, doczekamy się powrotu pełnego przepychu barokowego stylu? Ornamentyka, której nie powstydziłyby się królewskie komnaty, zagościła na najmodniejszych ubraniach sezonu. Tej jesieni nosimy się „na bogato".
Początek jesieni to najlepszy sezon na podstawowy składnik tradycyjnej kuchni polskiej – grzyby. Oprócz wspaniałego aromatu i smaku mają w sobie liczne właściwości odżywcze, a nawet antynowotworowe. Dlaczego jeszcze warto je jeść?
Witamina C, czyli kwas askorbinowy, jest prawdopodobnie najbardziej znaną witaminą wzmacniającą odporność. Teraz, gdy zaczyna się sezon grypy, warto pamiętać, że pomaga ochronić się przed infekcjami. Poniżej lista produktów o najwyższej zawartości kwasu askorbinowego.