Liczba wyników: 3254
Coraz więcej osób decyduje się na stosowanie diety o niskiej zawartości glutenu, mimo że nie mają nietolerancji tego składnika. Trend wywołał debatę na temat tego, czy odżywianie się tego rodzaju jest dobre dla ludzi bez alergii. Teraz przyjrzeli się sprawie między innymi naukowcy z Uniwersytetu w Kopenhadze.
Opracowanie leków, które uwalniają niewielkie ilości gazowego siarkowodoru (H2S) może pomóc ludzie dłużej żyć w zdrowiu.
Jeśli nie sypiasz w regularnych porach, masz wyższe ryzyko rozwoju szkodliwych bakterii w jelitach.
Powszechnie stosowany lek na cukrzycę, który reguluje poziom cukru we krwi, może też zapobiegać zanikowi i zwłóknieniu mięśni - co z kolei może pomóc osobom starszym szybciej wrócić do zdrowia po urazie lub chorobie.
Istnieje związek między osłabionym zmysłem węchu i ryzykiem rozwoju depresji w starszym wieku, mówią eksperci z Johns Hopkins Medicine.
Jakkolwiek większość ludzi nie kojarzy chorób jamy ustnej z poważnymi problemami zdrowotnymi, coraz więcej dowodów wskazuje, że bakterie jamy ustnej odgrywają znaczącą rolę w chorobach ogólnoustrojowych, takich jak rak okrężnicy i choroby serca. Teraz pokazano związek między chorobą przyzębia a tworzeniem się złogów amyloidowych, które są cechą charakterystyczną choroby Alzheimera.
Od dawna wiadomo, że ćwiczenia mają korzystny wpływ na reakcję organizmu na stany zapalne. Nie było jednak jasne, dlaczego tak się dzieje. Na Uniwersytecie w Yorku ustalono, że znaczenie ma tu produkcja makrofagów - białych krwinek odpowiedzialnych za zwalczanie infekcji, leczenie urazów i inne działania będące pierwszą odpowiedzią w organizmie.
Ludzie, którzy stosowali dietę bogatą w ultra przetworzoną żywność dostarczali sobie więcej kalorii i bardziej przybierali na wadze niż wtedy, gdy jedli minimalnie przetworzoną żywność. Taką różnicę odnotowano, mimo że posiłki miały taką samą liczbę kalorii i makroskładników.
Osoby, które serwują sobie co najmniej trzy porcje produktów pełnoziarnistych dziennie, mają mniejszy wzrost obwodu talii, ciśnienia krwi i poziomu cukru we krwi w porównaniu do ludzi jedzących mniej niż połowę porcji takich artykułów dziennie.
Kobiety, które codziennie piją filiżankę kawy, są bardziej aktywne fizycznie.