Liczba wyników: 2648
Okazuje się, że osobowość i starzenie się mózgu w seniorskich latach może być ze sobą powiązane.
Widmo demencji i przewlekłego bólu zmniejsza chęć do życia w starszym wieku, mówią eksperci z Columbia Mailman School of Public Health.
Jedzenie pożywnej żywności pochodzenia roślinnego jest zdrowe dla serca w każdym wieku.
Poświęcamy wiele czasu, pieniędzy i energii w pogoni za szczęściem. Od egzotycznych podróży po zwykłe spędzanie czasu z wnukami - oto okoliczności i zdarzenia, które sprawiają, że jesteśmy szczęśliwi. Co ciekawe, zmieniają się one wraz z wiekiem.
Lęk jest jednym z najczęstszych zaburzeń zdrowia psychicznego. Jakkolwiek może być spowodowany wieloma czynnikami, nowe badanie sugeruje, że ilość tłuszczu w okolicach talii u kobiet może zwiększyć ryzyko zaburzeń lękowych.
Pacjenci z łagodną formą zakażenia COVID-19 doświadczają znacznie zwiększonego, trwalszego osłabienia poczucia smaku i węchu. Dotyczy to również przedłużających się duszności. Szczególnie dotknięte tymi objawami są kobiety i osoby starsze.
Kłopoty z zasypianiem wskazują na wyższe ryzyko demencji w późniejszym czasie niż jakiekolwiek inne zaburzenia snu.
Starsze osoby, które są szczupłe lub szybko tracą na wadze, mają wyższe ryzyko rozwoju demencji, zwłaszcza jeśli wcześniej cechowała je nadwaga lub otyłość.
Aktywność mózgu, która pozwala na usuwanie nagromadzenia toksyn związanych z chorobą Alzheimera ma związek ze snem o falach o niskiej częstotliwości (
Jasne już stało się, że wielu ozdrowieńców - nawet tych, którzy łagodnie przechodzili COVID-19 - nadal boryka się z różnymi problemami zdrowotnymi długo po tym, jak pierwotna infekcja ustąpiła. Medycy Washington University w St. Louis wykazali, że osoby, które przechorowały COVID-19, także te niehospitalizowane, odznaczają się wyższym ryzykiem śmierci w ciągu sześciu miesięcy po diagnozie infekcji.