Liczba wyników: 2054
Za kilka dni – 11 stycznia obchodzić będziemy Dzień Wegetarian. To święto osób, które świadomie podjęły decyzję o rezygnacji z jedzenia mięsa ze względów etycznych. Z badań Instytutu Badania Opinii Publicznej Homo Homini przeprowadzonych w 2013 roku wynika, że 3,2 procent Polaków to jarosze. Na czym polega dieta i filozofia wegetarian tłumaczy Agnieszka Piskała z programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”.
W Wielkiej Brytanii właśnie testowana jest nowa nieinwazyjna metoda rozpoznawania nowotworów - test oddechowy może dać informacje o obecności raka.
Choć okres bożonarodzeniowy się skończył, skutki świętowania mogą pozostać na znacznie dłużej. Okazuje się, że po tym grudniowych świętach poziom cholesterolu istotnie wzrasta.
Wiele badań pokazało, że małżeństwo może dawać prozdrowotne korzyści. Ludzie będący w związkach są zdrowsi i żyją dłużej. To wszystko pozostaje w mocy pod jednym warunkiem - o ile związek jest udany, jeśli zaś powoduje kłopoty i znacznie obciąża emocjonalnie, przyczynia się do rozwoju kłopotów ze zdrowiem. Problematyczne relacje z partnerem skutkują np. wyższym ryzykiem nadwagi.
Problemy z trzustką należą do najtrudniej rozpoznawalnych przez samych pacjentów, a także są wymagające w profesjonalnej diagnostyce. Przykładowo, w przypadku raka trzustki testy przesiewowe zwykle nie pozwalają na jego rozpoznanie. Ewentualne symptomy są niespecyficzne i często mylone z objawami innych chorób. Sprawdź, co może wskazywać na problemy z trzustką.
Pamiętaj, aby w twoim codziennym jadłospisie znalazła się oliwa z oliwek. Trudno przecenić jej właściwości dla zdrowia - do długiej listy korzyści można dołączyć ochronę wątroby.
Brak światła, krótki dzień, zimno - są nieodłącznymi atrybutami zimy. Zegar biologiczny człowieka w naturalny sposób się do nich przystosowuje, zmieniając wewnętrzny rytm. Jak zachowuje się organizm i czy da się z tym coś zrobić?
Kolejne badania pokazują, że czerwone mięso, jeśli jest jedzone w nadmiarze, może wywoływać różne problemy ze zdrowiem.
Seler jest nieco niedoceniany w kulinarich, a szkoda, bo ma liczne dobre dla zdrowia i urody właściwości - oto kilka z nich.
Jeśli udaje ci się schudnąć, ale potem wracasz do dawnej wagi, mogą ci szczególnie zagrażać czynniki poważnych chorób.