Liczba wyników: 12139
Łuszczyca to choroba zapalna skóry, w której komórki skóry wytwarzane są około ośmiokrotnie szybciej niż zwykle, podczas gdy starsze komórki pozostają bez zmian. W efekcie gromadzą się na powierzchni skóry, tworząc grube, czerwone plamy, pokryte łuszczącymi się, srebrzystymi, martwymi komórkami przypominającymi łuski.
Rak jelita grubego jest drugą przyczyną śmierci w Europie. Zabija około 215 tysięcy osób rocznie. Z nowych badań wynika, że trzy diagnozy raka na dziesięć dotyczy pacjentów w wieku poniżej 55 lat.
Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że w ciągu ostatnich lat spada spożycie pieczywa w Polsce. W przeliczeniu na osobę spożywamy go średnio 45 kilogramów rocznie, dla porównania w 1980 roku przeciętny Polak spożywał aż 100 kilogramów pieczywa w ciągu roku. Skąd taka zmiana w zachowaniach konsumentów? Czy kiedyś pieczywo rzeczywiście było lepszej jakości? Jak zmieniły się metody produkcji chleba na przestrzeni lat? Jakiego pieczywa szuka dzisiejszy konsument?
W Polsce pracuje obecnie 16,5 mln osób. Według analiz potencjalnie zautomatyzować można ok. 7,5 mln miejsc pracy, co oznacza, że prawie połowa pracujących Polaków mogłaby zostać zastąpiona przez roboty. Jak przekonują eksperci, w najbliższym czasie tak się jednak nie stanie. Robotów sprzedaje się coraz więcej, rośnie także poziom ich zaawansowania technicznego i sztucznej inteligencji. W dłuższej perspektywie zagrożenie jest bardziej realne. W ciągu 45 lat maszyny mogą prześcignąć ludzi we wszystkich aspektach inteligencji, a w ciągu 120 lat zautomatyzowana może być cała praca wykonywana przez ludzi.
Rośnie liczba ludzi w bardzo sędziwym wieku, czyli ponadstuletnich. Co ciekawe, wbrew powszechnym przypuszczeniom grupa ta zdrowotnie ma się całkiem dobrze - tajemnica ich zdrowia jest odkryta dzięki analizie ich krwi.
Kwas hialuronowy występuje naturalnie w organizmie ludzkim w postaci soli sodowej. Jego podstawową funkcją jest wiązanie wody, dzięki czemu skóra jest nawilżona i elastyczna. Wspomaga także proces gojenia ran i regeneracji naskórka. Kiedy organizm jest młody wytwarza wystarczającą ilość kwasu hialuronowego, jednak z wiekiem staje się go coraz mniej. Co nam wtedy grozi i jak temu zapobiec?
Jesień może być piękna, ciepła i słoneczna, albo mroźna, z deszczem i roztopionym śniegiem. Kiedy rano wychodzisz z domu jest przymrozek, a kiedy wracasz, temperatura sięga kilkunastu stopni i świeci słońce. Niezależnie od tego, jaka akurat aura panuje za oknem – o jednym nie powinnaś zapominać – o właściwej pielęgnacji. Przygotowaliśmy 10 ważnych wskazówek, jak właściwie zadbać o skórę jesienią.
Nowotwory to druga na świecie przyczyna śmierci. Stąd informacje o chorobie są coraz powszchniejsze. Niestety, poza rzetelnymi wynikami badań, pojawia się dużo nieprawdziwych wiadomości o raku. Poniżej kilka najczęściej powtarzanych o nim mitów.
Wielu pacjentów z chorobą wieńcową (coronary artery disease, CAD) wykazuje przewlekłe stany zapalne. W badaniu ustalono, że luteina, związek znajdujący się np. w szpinaku czy jajach, może osłabić poziom zapalenia.
Uprawiany w Ameryce i Azji amarantus bywa wykorzystywany do produkcji mąki, z której powstają inne produkty spożywcze. Roślina wykazuje także właściwości prozdrowotne - może być pomocna w walce z chorobami serca czy poprawie działania układu odpornościowego.
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu