Liczba wyników: 7238
Już wakacje, a wraz z nimi urlopy i podróże tam, gdzie będziemy mogli cieszyć się gorącymi temperaturami i słońcem. Czas przed wyjazdem wykorzystajmy na poznanie mapy. Nie chodzi jednak, o plan miejsc, do których się udajemy, ale o mapę znamion, które mamy na ciele. Ta wiedza może się okazać ważniejsza niż wszystko, co wyczytamy w jakimkolwiek przewodniku.
Zapytani, co najbardziej kojarzy nam się z Francją, wielu z nas najprawdopodobniej odpowie moda, sery i oczywiście... wino. Wyniki nowych badań wskazują jednak, że zamiłowanie Francuzów do wina może tracić na wyrazistości, bowiem coraz większa liczba mieszkańców Francji przestaje się identyfikować z trunkiem spopularyzowanym przez greckiego boga Dionizosa. Odkrycia zaprezentowane w czasopiśmie International Journal of Entrepreneurship and Small Business wskazują na ostateczny zanik przekazywania tradycji francuskich win kolejnym pokoleniom.
W miniony piątek na ulicach miast w całej Polsce pojawiły się plakaty zachęcające osoby z cukrzycą do aktywnego trybu życia, realizowania swoich pasji i marzeń. Autorem pracy jest diabetyk, laureat tegorocznej edycji konkursu „Mam pasję! Cukier mi nie podskoczy!” 2011. Celem inicjatywy jest promocja zdrowego trybu życia oraz wymiana doświadczeń pomiędzy osobami z cukrzycą.
Inspekcja Jakości Handlowej Atykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej przetworów rybnych. Inspektorzy mieli uwagi w przypadku ponad połowy skontrolowanych zakładów przetwórczych. Co ósma skontrolowana partia przetworów rybnych posiadała jakość handlową niezgodną z obowiązującymi przepisami oraz deklaracjami producentów, natomiast 31,3% skontrolowanych partii było nieprawidłowo oznakowanych. Główny zarzut - zaniżanie zawartości ryb w stosunku do deklaracji na opakowaniach oraz oszukiwanie co do składu.
Osoby starsze plasują się dopiero na czwartym miejscu, jeśli chodzi o dostęp do wybranych świadczeń usług medycznych, natomiast co 20 osoba spotkała się z sytuacją, że jej, bądź jej krewnemu odmówiono leczenia ze względu na wiek - wynika z badania przeprowadzonego przez TNS OBOP. Problemy polskich seniorów nie mogą pozostać niezauważone, dlatego pod patronatem Ministerstwa Zdrowia ruszyła Kampania „Rozmowy o czasie", mająca na celu zwrócenie uwagi społeczeństwa na standardy leczenia osób starszych chorych na nowotwory układu krwiotwórczego.
Sezon letni rozpoczęty. Dzieci zakończyły rok szkolny, a dorośli zaplanowali urlopy. Pakując wakacyjną walizkę, nie zapomnijmy włożyć do niej, zakupionej wcześniej, polisy ubezpieczenia turystycznego. Może się ona okazać bardzo przydatna, podczas wakacyjnych wojaży, w razie nieoczekiwanych zdarzeń losowych.
Od 1 lipca do 31 sierpnia Sopot i Zakopane kolejny raz zmienią się w darmowe, wakacyjne kina pod gwiazdami. Hity filmowe będą wyświetlane codziennie na sopockim Molo i przy zakopiańskich Krupówkach. Oba miasta połączy też kinowy pociąg z mobilną salą kinową.
Od kilku tygodni w Europie surowe warzywa wzbudzają obawy konsumentów. Wiadomo już, że źródłem zakażenia bakterią Escherichia coli w Niemczech były kiełki z ekologicznych upraw. Pierwsze podejrzenia padły jednak na hiszpańskie ogórki, przez co klienci zaczęli unikać produktów żywnościowych, które przed spożyciem nie są poddawane obróbce termicznej. Dodatkowo Rosja nałożyła embargo na warzywa z Unii Europejskiej, co niekorzystnie wpływa zarówno na sytuację ekonomiczną producentów, jak i na nastroje społeczne w krajach Unii. Czy tej sytuacji można było uniknąć? Jak mogło dojść do zakażenia i na czym polegają badania żywności, wyjaśniają eksperci z Laboratorium Żywnościowego TÜV Rheinland Polska.
Wybory parlamentarne coraz bliżej, a w nich największą rolę odgrywają „lokomotywy” wyborcze. Co o liderach partii politycznych pisze polska prasa? Który z nich stoi na lepszej pozycji przed elekcją? Czym różni się przekaz poszczególnych tytułów? „Press-Service Monitoring Mediów” wydał kolejny raport z badania „Scena Polityczna”, zawierający odpowiedzi na te pytania.
Otręby owsiane i zawarty w nich błonnik pokarmowy mają bardzo ważne znaczenie dla kondycji naszego organizmu. Błonnik zapobiega wielu chorobom układu pokarmowego i jest istotnym elementem wspomagającym zrzucanie zbędnych kilogramów. Można jednakże połączyć przyjemne z pożytecznym i wkomponować otręby w ciekawe i oryginalne dania, zamiast spożywać je same czy z jogurtem.
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu