Liczba wyników: 18445
Większość z nas pamięta czasy, kiedy mogliśmy jeść wszystko, co chcieliśmy i nie przybierać na wadze. Jak się okazuje, metabolizm - czyli tempo w jakim spalasz kalorie - osiąga szczyt znacznie wcześniej i zaczyna się osłabiać później, niż mogłoby się wydawać.
Godziny pracy odbiegające od naturalnego zegara biologicznego danej osoby przekładają się na wyższe ryzyko sercowo-naczyniowe.
Osoby zażywające niektóre leki obniżające poziom cukru we krwi miały mniej amyloidu w mózgu, wskaźnika choroby Alzheimera, w porównaniu zarówno z diabetykami nie przyjmującymi tych leków, jak i osobami bez cukrzycy.
Częste jedzenie orzeszków ziemnych przez pacjentów z rakiem może zwiększać ryzyko rozprzestrzeniania się nowotworu, ostrzegają uczeni z Uniwersytetu w Liverpoolu.
Okazuje się, że osobowość i starzenie się mózgu w seniorskich latach może być ze sobą powiązane.
Potrawy ze słodkich ziemniaków są i smaczne, i zdrowe, ale przydatna może być też woda po przetworzeniu tych warzyw - ma działanie odchudzające.
Według badaczy z Uniwersytetu Nowojorskiego, do częstszego występowania czerniaka przyczyniły się zjawiska kulturowe i historyczne, w tym zmiany w modzie i projektowaniu odzieży.
Widmo demencji i przewlekłego bólu zmniejsza chęć do życia w starszym wieku, mówią eksperci z Columbia Mailman School of Public Health.
Poświęcamy wiele czasu, pieniędzy i energii w pogoni za szczęściem. Od egzotycznych podróży po zwykłe spędzanie czasu z wnukami - oto okoliczności i zdarzenia, które sprawiają, że jesteśmy szczęśliwi. Co ciekawe, zmieniają się one wraz z wiekiem.
Zdjęcia przestrzeni życiowej danej osoby mogą dokładnie wskazywać cechy osobowości i nastrój mieszkańca, zwłaszcza gdy człowiek się starzeje.