Liczba wyników: 12910
Jeśli chorujesz na cukrzycę, musisz przestrzegać zestawu reguł, by móc dobrze funkcjonować. Jedną z ważniejszych jest ta dotyczące sposobu odżywiania się. Sprawdź, co warto sobie serwować, gdy jest się diabetykiem.
Polifenole, związki znajdujące się w jagodach i borówkach w znacznej ilości, wykazują działanie zapobiegawcze i lecznicze przy zespole metabolicznym.
Rak jelita grubego to drugi pod względem zachorowalności nowotwór złośliwy w Europie. Jest też jednym z najczęściej występujących w Polsce i niestety zbyt późno wykrywanych.
Wyższy poziom witaminy D w organizmie oznacza niższe ryzyko rozwoju raka. Witamina D jest syntetyzowana w organizmie pod wpływem działania promieni ultrafioletowych. Częściowo dostarcza się ją także z diety.
Jeśli często doświadczasz kłopotów ze snem i to pomimo pewnych zmian nawyków związanych z higieną snu, prawdopodobnie masz to genach...
Dlaczego ludzie nieustannie siedzą „z nosami w telefonach"? To może być uzależnienie, ale specyficzne... Tak chętnie i nadmiernie korzystamy ze smartfonów, bo potrzebujemy kontaktu z innymi ludźmi.
Cztery godziny dziennie spędzane na kanapie przed telewizorem zwiększają ryzyko rozwoju raka jelita grubego, ostrzegają brytyjscy uczeni.
Wypadanie włosów jest naturalnym procesem, jednak kiedy jednak ilość traconych włosów zaczyna niepokoić, należy zgłosić się do lekarza. Zjawisko to może bowiem wynikać z problemów zdrowotnych.
Najnowsze alarmujące dane wskazują, że aż 65% Polaków od ponad roku nie było u okulisty. Społeczeństwo wyraźnie nie zdaje sobie sprawy z konieczności badania oczu. Dzięki niemu możliwe jest nie tylko wykrycie wady wzroku, ale również wielu chorób układu krążenia, cukrzycy czy chorób układu krwionośnego, takich jak nadciśnienie tętnicze, miażdżyca czy anemia. Dno oka często określane jest jako pomniejszony obraz naczyniowego układu krążenia, dlatego jego systematyczna kontrola umożliwia wykrycie wad wzroku, a oprócz tego zdiagnozowanie dysfunkcji układu sercowego-naczyniowego.
Jakkolwiek nadmiar cholesterolu jest jednym z najpowszechniejszych problemów zdrowotnych i zagraża naszemu układowi krążenia, może mieć również dobre efekty. Wydaje się jednak, że większa ilość cholesterolu u ludzi w sędziwym wieku przekłada się na lepszą ochronę przed chorobą Alzheimera.
Ultraprzetworzone jedzenie podnosi poziom cukru u diabetyków