Liczba wyników: 17878
Orzechy włoskie plasują się na pierwszym miejscu wśród wszystkich orzechów, jeśli chodzi o kombinację najzdrowszych i najsilniejszych przeciwutleniaczy.
Rozmaryn nie tylko świetnie poprawia smak takich potraw, jak kurczak i jagnięcina, ale jest również dobry dla mózgu. Zioło zawiera składnik, który zwalcza wolne rodniki w mózgu.
Przyjmowanie melatoniny neutralizuje uszkodzenia oksydacyjne i opóźnia neurodegeneracyjny proces starzenia się.
Zastosowano sztuczną inteligencję (AI) do nagrywania EKG w Apple Watch, aby zidentyfikować pacjentów ze słabym sercem. Uczestnicy rejestrowali zdalnie swoje EKG na smartwatchu, kiedy tylko chcieli, z dowolnego miejsca. Od czasu do czasu automatycznie zapisy EKG były przesyłane do elektronicznych kart zdrowia za pośrednictwem aplikacji na smartfony.
Wapowanie może niszczyć zęby i prowadzić do częstszych wizyt u dentysty.
Szczepionki przeciw grypie mogą uratować życie pacjentów z chorobami układu krążenia, zmniejszając powikłania sercowe, a także zapobiegając grypie.
Suplementy z rosyjskiego estragonu (Artemisia dracunculoides) i gorzkiego melona mogą być mniej pomocne w zwalczaniu zespołu metabolicznego, którego objawami są: nadmiar cukru we krwi, nadciśnienie i zbyt duża ilość tłuszczu w talii. Takie preparaty są skuteczniejsze jednak u kobiet niż u mężczyzn.
Powszechnie uważa się, że osoby wykonujące najbardziej wymagające zawody mogą mieć najpoważniejsze problemy ze snem. Na University of South Florida ustalono jednak, że związek między rodzajem pracy a dobrym snem jest bardziej złożony.
W przypadku osób z nadwagą oczekiwana długość życia ulega skróceniu o dwa miesiące na każdy dodatkowy kilogram masy ciała. Z kolei edukacja sprzyja długowieczności, mówią uczeni z Uniwersytetu w Edynburgu.
Przyjmowanie popularnych leków na zgagę przez dłuższy czas wiąże się z poważnymi problemami z nerkami, w tym niewydolnością tych organów. Nagłe wystąpienie takich kłopotów często skłania lekarzy, aby zaprzestać stosowania u pacjentów tak zwanych inhibitorów pompy protonowej (IPP).
Ultraprzetworzone jedzenie podnosi poziom cukru u diabetyków