Liczba wyników: 17878
Zdrowszy styl życia wiąże się z niższym ryzykiem zaburzenia funkcji poznawczych, a co ciekawe, nie ma tu znaczenia, czy dana osoba jest nosicielem określonej formy genu APOE, który sprzyja rozwojowi demencji.
Większa ilość owoców i warzyw może znacznie zwiększyć poczucie szczęścia w niedługiej perspektywie czasowej.
„Kiełkujący" czosnek, czyli starsze główki czosnku z jasnozielonymi pędami wyrastającymi z ząbków zwykle lądują w śmietniku. Eksperci odkryli jednak, że taka forma czosnku ma nawet zdrowsze dla serca działanie przeciwutleniające niż świeższe warzywo.
Osoby z cukrzycą typu 2 osoby, które jedzą wysokoenergetyczne śniadanie i niskokaloryczną kolację, cechują się lepszą kontrolą poziomu cukru we krwi niż ludzie serwujący sobie niewielkie śniadanie i obfitą kolację.
Intensywniejsze leczenie nadciśnienia tętniczego może pomóc w zapobieganiu lub opóźnianiu udarów mózgu u ludzi starszych.
Więcej produktów zawierających flawonole - związki które znajdują się w niektórych owocach i warzywach, a także w herbacie i winie - oznacza wolniejsze tempo pogarszania się pamięci.
Dla starszych ludzi prowadzenie samochodu to ważny aspekt kontroli nad własnym życiem. Jednakże związane z wiekiem osłabienie funkcji poznawczych i sprawności fizycznej utrudnia prowadzenie pojazdu, a wielu seniorów ogranicza lub w końcu zupełnie przestaje jeździć. To zaś niekorzystnie wpływa na ich stan emocjonalny i fizyczny.
Ryzyko krwawienia z żołądka spowodowane długotrwałym stosowaniem kwasu acetylosalicylowego można zmniejszyć za pomocą krótkiego cyklu przyjmowania antybiotyków.
Jeśli twoi krewni drugiego lub trzeciego stopnia chorowali na raka jelita grubego, ciebie również dotyczy zwiększone ryzyko tej choroby, mówią eksperci z Uniwersytetu w Buffalo i Uniwersytetu Utah.
Świąteczne i noworoczne plany nie u wszystkich przypominają reklamy pełne szczęśliwych gości i prezentów. Jeśli ten „magiczny czas" nie jest w twoim przypadku taki magiczny, nie jesteś jedyny/a... wielu ludzi zmaga się z samotnością.
Ultraprzetworzone jedzenie podnosi poziom cukru u diabetyków